FR NL
FR NL

BIM: de digitale avatar van een infrastuctuur

De technologische ontwikkelingen staan niet stil. Ook in de bouwwereld werden de laatste jaren stappen ondernomen om het bouwproces te digitaliseren en efficiënter te laten verlopen. Eén van de ontwikkelingen waar Beliris op wil inzetten is het Building Information Modelling (BIM). Dit model laat toe om het volledige gebouw in 3D uit te tekenen voor alle disciplines. Naast de burgerlijke bouwkunde structuur (balken, platen en kolommen) zullen ook de ventilatieschachten, sanitaire leidingen, elektriciteitsborden… kunnen worden gemodelleerd van bij de studie. Dit digitale model maakt het mogelijk om reeds vroeg in het proces bepaalde cruciale beslissingen te nemen of te anticiperen op fouten, zogenaamde clashes, die dankzij het modelleren kunnen worden ontdekt.

“Door van bij de studie deze doorgedreven coördinatie uit te voeren en deze ook verder te zetten tijdens de uitvoering wordt het mogelijk om kostbare tijd te winnen tijdens het bouwproces. De bouwheer, het architectenbureau, het stabiliteitsbureau, de ingenieur speciale technieken en de aannemer werken allen constructief samen op een gecoördineerd model”, legt Brecht De Bo, projecleider en expert BIM uit.

 

Het BIM-proces gaat echter verder dan dat. Het laat ook toe om de benodigde hoeveelheden te bepalen, bijvoorbeeld de hoeveelheid verf. Dit maakt een nauwkeurig raming van het budget mogelijk.

Bovendien maakt het digitale model ook het werk van het onderhoudsteam die het gebouw zal beheren en uitbaten makkelijker. Het model bevat namelijk alle informatie over de gebruikte materialen. Alle informatie wordt op één plaats verzameld, zodat de vaak omslachtige as-builddossiers met tientallen plannen en technische fiches verleden tijd worden.

“De visualisatie via een 3D tool maakt het ook makkelijker voor externe projectpartners om soms complexe gebouwen en plannen beter te begrijpen. Zo kunnen deze modellen worden gebruikt voor communicatiedoeleinden of een goede basis bieden voor een participatief proces”, concludeert Caroline Meerschaut, projectleider en expert BIM uit.

Beliris gebruikt dit proces voor al zijn toekomstige werven en volgt de technologische ontwikkelingen rond dit thema op de voet.

Beliris leren kennen

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration