FR NL EN

Restauratie van het Brusselse conservatorium

Restaureren, uitbreiden en vernieuwen

Het Koninklijk Conservatorium Brussel en Conservatoire royal de Bruxelles musiceren samen in een divers complex aan gebouwen die allen aan vernieuwing toe zijn en niet voldoende ruimte bieden voor de activiteiten van de twee muziekscholen. Het project combineert de restauratie van een prachtig stukje architecturaal erfgoed in hartje Brussel met de bouw en renovatie van de nodige infrastructuur voor de twee conservatoria, een prestigieuze muziekbibliotheek en 3 concertzalen. Een hele prestatie!

Status van het project

Studie lopende

Gemeente(n)

Stad Brussel

Studiebureau(s)
Domein

Patrimonium / Cultuur

Kwaliteitscontrole
In samenwerking met

KCB, CrB, nv Conservatorium, Conservamus

Veiligheidscoördinator
In samenwerking met KCB, CrB, nv Conservatorium, Conservamus

Op het programma:

  • Restauratie van de historische gebouwen
  • Restauratie van het orgel uit 1880
  • Renovatie van elektrische installaties, verwarming en ventilatie
  • Bouw van een uitbreiding met o.a.  een nieuwe kamermuziekzaal en een repetitiezaal voor een symfonisch orkest
  • Inrichting van kwaliteitsvolle klaslokalen met extra aandacht voor de akoestiek
  • Inrichting van een nieuwe bibliotheek met bewaardepot, burelen en artiestenloges
  • Aanleg van binnentuinen
  • Verbeteren van de toegankelijkheid en circulatie in het gebouw

 

Read this in English? Click here

Deel het project

Het project in detail

DE RESTAURATIE

Het conservatorium werd gebouwd in de 19de eeuw naar het ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar. Het bestond toen uit een schoolgebouw in de Regentschapsstraat, en twee aanpalende woningen voor de directeur en de secretaris. In de prachtige concertzaal staat een van de meest waardevolle orgels van België, een instrument van Aristide Cavaillé-Coll, de grootste orgelbouwer aller tijden. 

Het volledige ensemble zal worden gerestaureerd en aangepast naar hedendaagse standaarden qua akoestiek, toegankelijkheid, veiligheid en comfort. Alle ingrepen gebeuren steeds met groot respect voor het architecturale erfgoed.

De monumentale concertzaal en foyers krijgen hun oorspronkelijk glorie terug. De historische interieurs op het gelijkvloers worden in ere hersteld en ingericht voor de bibliotheek en het kenniscentrum. Voor de uitgebreide collectie van historische partituren en artefacten wordt er ondergronds een nieuwe depotruimte gecreëerd.

De vijf herenhuizen in de Wolstraat, waarmee het conservatorium in de loop der jaren werd uitgebreid, worden eveneens gerestaureerd en uitgerust voor de administratieve diensten, de loges voor muzikanten en een gastenverblijf.

EEN HARMONIEUZE NIEUWBOUW

Om tegemoet te komen aan de vraag naar bijkomende muziekklassen, concertzalen en een hoogwaardig geklimatiseerd bewaardepot, is een uitbreiding noodzakelijk. De nieuwbouw komt in de plaats van de aanbouw met de bibliotheek, en wordt op een respectvolle manier geïntegreerd in het geheel.

De twee nieuwe concertzalen zullen worden uitgerust met de nodige infrastructuur om de akoestiek optimaal af te stellen. De kamermuziekzaal heeft een vaste opstelling met tribune en biedt plaats aan 150 toeschouwers. De repetitiezaal is strategisch ingebed tussen de historische concertzaal en de artiestenloges. De akoestiek is er aanpasbaar dankzij verschuifbare houten wandbekledingen en geluidsabsorberende gordijnen.

Ter aanvulling van de leslokalen en muziekklassen in het Cluysenaargebouw, komt in de nieuwbouw  4 dubbelhoge masterclasses en hoog performante klaslokalen die zware basgeluiden zoals percussie binnen houden. Bovenop de nieuwbouw komt een publiek toegankelijk dakterras.

EEN DOORSTEEK EN TUINEN

Om de doorwaadbaarheid van het complex te verbeteren, komt er een doorsteek: vanaf de erekoer aan de Regentschapstraat zal de bezoeker rechtstreeks kunnen doorwandelen via de binnentuin naar de huizen in de Wolstraat. Op deze centrale as komt ook een monumentale trap in de geest van de oorspronkelijke architect die de verbinding maakt tussen het historische gebouw en de nieuwbouw.

De niet-bebouwde zones worden ingericht als zes tuinen, oases van rust en licht die de biodiversiteit verhogen en regenwater laten infiltreren. De erekoer aan de ingang wordt behouden. De leeszaal van de nieuwe bibliotheek zal uitkijken over een wintertuin geïnspireerd op die van de 19de eeuw. Vandaar leidt een verticale tuin via een trap naar de binnentuin met cafetaria en terras. Tot slot wordt er naast de foyer van de historische concertzaal een patio ingericht.

Bekijk het ontwerp >>

 

Ontdek de noden van het KCB en CrB

Flèche projet durable Image du projet durableb

Een duurzaam project

Dit project streeft naar een BREEAM-score ‘very good’, een duurzaamheidskeurmerk voor de milieuprestatie van gebouwen. BREEAM kijkt niet alleen naar het duurzaam omgaan met energie en materialen, maar ook naar transport, welzijn, enz. Met name het waterbeheer, de vergroening van de site en het verrijken van de biodiversiteit springen eruit.

 

Waterbeheer

Het regenwater zal niet langer allemaal in de riolering verdwijnen. Dankzij de ontharding van de binnenplaats en het aanleggen van intensieve groendaken op de platte daken zal de regen maximaal op het terrein kunnen infiltreren. Het merendeel van de overige daken zullen worden aangesloten op twee regenwatertanks van 225 m³ en 50 m³, en zal worden gebruikt voor de toiletten, de planten, de fontein op de erekoer en het onderhoud van de lokalen.

 

Vergroening

De buitenruimtes worden ingericht als 6 tuinen:

  • de erekoer
  • een tuin voor de gastmusici
  • een studententuin met terras
  • de wintertuin aan de bibliotheek
  • een verticale tuin langs de trap
  • een patio naast de foyer van de grote concertzaal

De wintertuin wordt aangelegd rond de eucalyptusboom, die als bijzonder boom geklasseerd is. Ook in de andere tuinen wordt gezorgd voor verschillende lagen in de beplanting: bomen, struiken en kruidachtige planten, en klimplanten in de verticale tuin en patio.

 

Biodiversiteit

Naast flora, is er ook oog voor fauna: drinkbakjes voor vogels en insecten, nestkasten voor vogels en vleermuizen en insectenhotels zullen rond de tuinen voorzien worden. En er is extra aandacht voor de plaatsing en keuze van de verlichting om lichtvervuiling te beperken.

Ontdek onze duurzame acties

Nieuws

22/12/2023

De unieke vergunning werd verkregen voor de restauratie van het Brusselse conservatorium

15/05/2023

Openbaar onderzoek voor het renovatie-, restauratie- en uitbreidingsproject van het Koninklijk Conservatorium van Brussel

20/04/2023

Infosessie voor het conservatorium

28/11/2022

Vergunningsaanvraag ingediend voor het conservatorium van Brussel

25/10/2022

Ontmanteling van het orgel

28/06/2022

De restauratie van het orgel van het conservatorium van Brussel bereidt zich voor

18/05/2022

Het ontwerp voor het Brusselse Conservatorium is klaar

26/06/2020

Conservatorium: samenwerken voor een beter resultaat

24/04/2020

Conservatorium: het voorontwerp

29/11/2019

Conservatorium: studie van het orgel

25/09/2019

Conservatorium: Ceci n'est pas un trou ... het zijn proeven

22/02/2019

Conservatorium: kleurhistorisch onderzoek en andere proeven

02/10/2018

Start studies: restauratie van het Koninklijk Conservatorium Brussel

Evolutie van het project

Programma

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Opdracht studies

Opdracht studies

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration