FR NL
FR NL

De unieke vergunning werd verkregen voor de restauratie van het Brusselse conservatorium

Het Koninklijk Conservatorium Brussel en Conservatoire royal de Bruxelles musiceren samen in een divers complex aan gebouwen die allen aan vernieuwing toe zijn en niet voldoende ruimte bieden voor de activiteiten van de twee muziekscholen.

Het project combineert de restauratie van een prachtig stukje architecturaal erfgoed in hartje Brussel met de bouw en renovatie van de nodige infrastructuur voor de twee conservatoria, een prestigieuze muziekbibliotheek en 3 concertzalen. Een hele prestatie! Het budget voor de operatie wordt geschat op ongeveer 75 miljoen euro, waarvan Beliris, de federale bouwheer voor Brussel, 15 miljoen euro bijdraagt en de Regie der Gebouwen, de Vlaamse en de Franse gemeenschap elk 20 miljoen.

19E EEUWS ERFGOED

Het conservatorium werd gebouwd in de 19e eeuw naar het ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar. Het bestond toen uit een schoolgebouw in de Regentschapsstraat, en twee aanpalende woningen voor de directeur en de secretaris. In de prachtige concertzaal staat een van de meest waardevolle orgels van België, een instrument van Aristide Cavaillé-Coll, de grootste orgelbouwers aller tijden.

Het volledige ensemble zal worden gerestaureerd en aangepast naar hedendaagse standaarden qua akoestiek, toegankelijkheid, veiligheid en comfort. Alle ingrepen gebeuren steeds met groot respect voor het architecturale erfgoed

De monumentale concertzaal en foyers krijgen hun oorspronkelijk glorie terug. De historische interieurs op het gelijkvloers worden in ere hersteld en ingericht voor de bibliotheek en het kenniscentrum. Voor de uitgebreide collectie van historische partituren en artefacten wordt er ondergronds een nieuwe depotruimte gecreëerd

Op termijn werd het conservatorium uitgebreid met vijf herenhuizen in de Wolstraat. Deze voormalige woningen van de adel van de stad ondergingen heel wat transformaties in de loop der jaren. Ook dit deel zal zo veel mogelijk worden gerestaureerd en uitgerust voor de administratieve diensten, de loges voor muzikanten en een gastenverblijf.

EEN HARMONIEUZE NIEUWBOUW

Om tegemoet te komen aan de vraag naar bijkomende muziekklassen, concertzalen en een hoogwaardig geklimatiseerd bewaardepot, is een uitbreiding noodzakelijk. De nieuwbouw komt in de plaats van de aanbouw met de bibliotheek, en wordt op een respectvolle manier geïntegreerd in het geheel.

De twee concertzalen zullen worden uitgerust met de nodige infrastructuur om de akoestiek optimaal af te stellen. De kamermuziekzaal heeft een vaste opstelling met tribune en biedt plaats aan 150 toeschouwers. De repetitiezaal is strategisch ingebed tussen de historische concertzaal en de artiestenloges. De akoestiek is er aanpasbaar dankzij verschuifbare houten wandbekledingen en geluidsabsorberende gordijnen

Ter aanvulling van de leslokalen en muziekklassen in het Cluysenaargebouw, komt in de nieuwbouw 4 dubbelhoge masterclasses en hoog performante klaslokalen die zware basgeluiden zoals percussie binnen houden. Bovenop de nieuwbouw komt een publiek toegankelijk dakterras.

EEN DOORSTEEK EN TUINEN

Om de doorwaadbaarheid van het complex te verbeteren, komt er een doorsteek: vanaf de erekoer aan de Regentschapstraat zal de bezoeker rechtstreeks kunnen doorwandelen via de binnentuin naar de huizen in de Wolstraat. Op deze centrale as komt ook een monumentale trap in de geest van de oorspronkelijke architect die de verbinding maakt tussen het historische gebouw en de nieuwbouw.

De niet-bebouwde zones worden ingericht als zes tuinen, oases van rust en licht die de biodiversiteit verhogen en regenwater laten infiltreren. De erekoer aan de ingang wordt behouden. De leeszaal van de nieuwe bibliotheek zal uitkijken over een wintertuin geïnspireerd op die van de 19de eeuw. Vandaar leidt een verticale tuin via een trap naar de binnentuin met cafetaria en terras. Tot slot wordt er naast de foyer van de historische concertzaal een patio ingericht.

Momenteel loopt de procedure voor de aanbesteding van de aannemer voor de asbestverwijdering, die in het najaar 2024 van start zou gaan. Voor de restauratiewerken wordt nog een tweede opdracht gepubliceerd in de komende maanden.Vooraleer de renovatiewerken starten, brengt het Koninklijk Conservatorium Brussel nog een laatste hulde aan de concertzaal met 'See You After The Break' . Tijdens een reeks van 10 concerten kan het publiek een laatste keer genieten van de bijzondere sfeer en uitzonderlijke akoestiek van de concertzaal.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration