FR NL
FR NL

Start studies: restauratie van het Koninklijk Conservatorium Brussel

2 oktober 2018 -

Het studiebureau belast met de studies voor de restauratie van het Koninklijk Conservatorium Brussel is gekend. De opdracht werd toegekend aan de tijdelijke vereniging Origin-A2RC Architects-FVWW.

Beliris en zijn partners, professoren, studenten, leden van het administratief en technisch personeel en onderzoekers van het Conservatorium maar ook muziek- en kunstliefhebbers of liefhebbers van patrimonium… talrijk zijn diegenen die zich vandaag verheugen bij de lancering van een nieuwe fase van het project voor de restauratie van het Muziekconservatorium van Brussel. Een enorme stap in het dossier!

Twee grote objectieven vormen de sokkel van het project: restaureren en herwaarderen van het gebouwencomplex met een hoge patrimoniale waarde en antwoorden aan de specifieke noden van de gebruikers.

Het Conservatorium is een architecturale parel in het hart van Brussel. Zijn geschiedenis en zijn neoklassieke gebouwen, gebouwd in 1832 en geordend rond een binnenplaats, zijn een internationaal vermaard kunstwerk en behoeven een diepgaande renovatie, met respect voor de originele architectuur. De volledig geklasseerde site, bestaat uit verschillende entiteiten: het hoofdgebouw aan de Regenschapstraat, de bibliotheek en verschillende woonhuizen in de Wolstraat.

De site is een belangrijke culturele pool van Brussel en maakt deel uit van een muzikaal platform van hoge kwaliteit, met een lokale, nationale en internationale uitstraling. Het complex herbergt vandaag twee universitaire onderwijsinstellingen in het domein van de muziek en woordkunst, maar eveneens een bibliotheek. Door zijn functie vereist het zowel kwalitatieve als performante installaties.

De eerste fase van deze studie voorziet een historische analyse en een volledige plaatsbeschrijving van de gebouwen, een diepgaande analyse van de behoeften en knelpunten van de gebruikers, een akoestische studie en een gespecialiseerd onderzoek voor de restauratie van het uiterst unieke orgel.

Op het programma van deze studies: de structurele werken voor de verschillende gebouwen, de conformiteitswerken van de installaties, de vernieuwing van de elektrische installaties, de verwarming en ventilatie, de herkwalificatie van ruimten voor meer gebruikerscomfort, de restauratie van de grote concertzaal en haar uitrusting, de creatie van een nieuwe zaal voor kamermuziek en een repetitiezaal om een symfonisch orkest te kunnen ontvangen, de inrichting  van klaslokalen, de reorganisatie van de administratieve functies in het hart van het complex, de restauratie van het grootste instrument van het Conservatorium, zijn klassiek orgel uit 1890, de reorganisatie  van de binnenruimte, de signalisatie, de toegankelijkheid, de binnencirculatie, de creatie van artiestenloges, de inrichting van de buitenruimtes en de verlichting…

Kortom, alles wat nodig is om het Conservatorium zijn uitstraling terug te geven en aan de studenten toe te laten om zicht te kunnen vormen in de beste omstandigheden.

Dit project kijkt resoluut naar de toekomst en geniet van een ruimdenkende visie dankzij het aangestelde studiebureau. Deze steunt voornamelijk op de link tussen het gebouw en de functie van de plek. Het optimaal ordenen van de functies in het hart van het complex, moet de site toelaten om terug een hoog performant opleidingscentrum te worden. In haar voorstellen, heeft het studiebureau de helderheid en de zichten binnen een functionele opbouw naar voor geschoven. Origin, A2RC et FVWW zetten in op een coherent geheel dat uitnodigt tot ontmoeting en discussie met stimulerende uitwisselingszones. De hoofddoelstelling van het studiebureau zal er in bestaan op een gedetailleerde wijze het functioneren van de instellingen werkzaam binnen het Conservatorium te begrijpen, teneinde een project te maken dat zo nauw mogelijk aansluit bij de gebruikersbehoeften, om het vervolgens te vertalen naar een project van hoge kwaliteit.

Beliris, het federale team ten dienste van Brussel, is belast met de eerste fase van de studies in nauwe samenwerking met haar partners: de NV Conservatorium, eigenaar en beheerder van de site, samengesteld uit vertegenwoordigers van de Regie der Gebouwen, de Vlaamse Gemeenschap (via de NV School Invest) en de Federatie Wallonië-Brussel.

Beliris beschikt over een budget van € 2,35 miljoen om de eerste fase van het project te leiden. De schijf van de studies vertegenwoordigt een bedrag van € 515 000. De eerste resultaten van de studie worden verwachten binnen een jaar.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration