FR NL
FR NL

De restauratie van het orgel van het conservatorium van Brussel bereidt zich voor

28 juni 2022 -

De delicate ontmantelingsoperatie van het Cavaillé-Coll-orgel van het Koninklijk Conservatorium van Brussel begint. Van 27 juni tot 29 juli 2022 zal het orgel worden gedemonteerd om het in zijn oorspronkelijke luister en klankkleur te herstellen.

In afwachting dat het team van deskundigen een volledige inventaris zal opmaken en de voor de restauratie noodzakelijke werkzaamheden zal beschrijven, zal het instrument, dat uit meer dan 4.000 pijpen bestaat, zorgvuldig worden opgeslagen in een daarvoor ingerichte opslagplaats.

De restauratie zou in 2024 plaatsvinden. Het orgel zal pas na de renovatie van de gebouwen naar de concertzaal kunnen terugkeren, naar verwachting in 2028.

Een orgel van unieke rijkdom

Er is geen gebrek aan superlatieven om het orgel te beschrijven dat de concertzaal van het Brusselse conservatorium domineert. Het instrument werd in 1880 gebouwd door Aristide Cavaillé-Coll, een van de grootste orgelbouwers van de 19e eeuw, en is een van de meest waardevolle historische orgels in België. Alleen het conservatorium van Moskou beschikt nog over een dergelijk instrument in een academische context. 

Het Brusselse conservatoriumorgel, dat oorspronkelijk 45 registers op drie klavieren en een pedaal telde, is niet in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven. In de 140 jaar van zijn bestaan heeft het heel wat meegemaakt, en werd er zelfs een elektrisch instrument van gemaakt in 1960. Helaas heeft het orgel de voorbije jaren stilgestaan, omdat de elektrische aandrijving een risico op brandgevaar vormde.

De verjonging van het orgel maakt deel uit van het restauratieprogramma van het Brusselse conservatorium. Het project is tweeledig: restauratie en opwaardering van een complex met een hoge erfgoedwaarde en voldoen aan de specifieke behoeften van de gebruikers.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration