FR NL
FR NL

Brusselse Waterdagen 2023

23 maart 2023

Van 19 maart tot 26 maart 2023 vinden de Brusselse Waterdagen plaats. Overal in de hoofdstad worden er gratis activiteiten georganiseerd om dit blauwe erfgoed te ontdekken. Als openbare bouwheer voor Brussel waakt Beliris over het goede beheer van dit erfgoed: vanaf het ontwerp van de projecten tot de uitvoering ervan.

Als openbare dienst zet Beliris zich in voor een duurzaam beheer. Het is een troef om projecten van A tot Z uit te voeren en het ecologische aspect erin te integreren: goed waterbeheer maakt daar deel van uit.

Water in een project

Nunzia Corriere, projectleider: “Waterbeheer op de bouwplaats is voortaan een verplichting in ons bestek. Door het toenemende belang van grondstoffenbeheer, hergebruik, duurzame ontwikkeling, enz. is de aannemer verplicht een waterbeheersplan op te stellen en te voorzien in systemen voor waterterugwinning op de werf.”

Bij Beliris zetten we al enkele jaren een netwerk van referenten op, interne experten in bepaalde domeinen of voor bepaalde thema's. Voor waterbeheer hebben we twee referenten.

Wat betekent het om een "Water-referent” te zijn?

Nunzia: "Als een collega een project heeft dat van ver of van dicht te maken heeft met waterbeheer, op wat voor manier dan ook, dan kunnen zij bij ons terecht voor een analyse, een advies of een externe blik. Het kan zowel gaan over het project zelf, de inrichting of over het bestek. Dit gebeurt altijd op verzoek van onze collega's.”

Heb je een voorbeeld van een concreet project?

Delphine Ravanelli, projectleider: "Ik nam contact met Open Source Brussel, een vereniging die partners verbindt, zij die water nodig hebben en zij die het hebben.” Voor het herinrichtingsproject van het Schumanplein zal het water van de waterdichtheidsproef niet in het riool worden geloosd, maar worden opgeslagen en beschikbaar worden gesteld voor bijvoorbeeld de straatvegers. "Dit is een verplichting die in het bestek staat. Het was uitgesloten dat dit stadswater zou worden weggegooid.”

Beter waterbeheer in Brussel

"Door de veelheid aan ingrepen ontstaat in Brussel een netwerk dat het rioleringsnetwerk ontlast en kunnen we ook een intelligente filosofie hanteren voor dit proper water", legt Delphine uit.

Waterbeheer in een project kan vele vormen aannemen: van een regenwaterbekken tot een afvalwaterzuiveringsstation, van een decoratieve fontein tot het schoonmaken van de bouwplaats. Ontdek verschillende Beliris-projecten met een focus op hetzelfde onderwerp: water.

7 projecten onder de loep

Learning & Innovation Center (LIC)

Voor het LIC zal een lagune-filtratiesysteem worden opgezet. Een deel van het afvalwater zal in de open lucht achter het gebouw worden behandeld door het planten van rietvelden. Het behandelde water wordt vervolgens opgevangen en opgeslagen in een ondergrondse tank en verdund met regenwater om in het gebouw te worden herverdeeld in de vorm van spoelwater voor de toiletten en urinoirs.

Wijkcontract Scheut

Voor de heraanleg van de Scheutwijk en het Henri De Smetplein werd voor 3 straten gekozen voor een waterdoorlatende verharding. De funderingen werden gelegd met een drainagemateriaal, de straatstenen zijn van terracotta en de voegen blijven open. De nivellering van de straten optimaliseert de waterdoorstroming en ook de talrijke plantenbakken vangen regenwater op.

Sociale woningen « Pleisterplaats »

In het kader van de renovatie van 52 sociale woningen zal Beliris twee infiltratiezones aanleggen. Ze zullen het mogelijk maken om het water van de funderingsriolen op te vangen en langzaam opnieuw in de grond te infiltreren in plaats van het in de riolering te lozen.

Park van Vorst

De afwatering en de paden worden opnieuw aangelegd zodat het regenwater naar 2 infiltratiebekkens wordt afgevoerd. In het midden van het park wordt naast het infiltratiebekken een overstromingsgebied aangelegd. Aan de voet van het park zal een groter bassin het water opvangen zodat het langzaam in de grond kan trekken.

Sociale woningen Logis Floréal

De sociale woningen in de "grijze blokken" van het Logis-Floréal zullen worden gerenoveerd. De riolering zal volledig worden vernieuwd om het regenwater van het afvalwater te scheiden. Het is de bedoeling een retentiebekken aan te leggen dat gevoed wordt door het regenwater van de daken van de woningen. Dit openluchtbekken met een landschappelijke uitstraling zal een gezellige plek zijn voor de bewoners.

Park van de Voor-Zenne

Het behoud van de biodiversiteit van het moeras van Wiels is een belangrijk doel van het project. Door een beter waterbeheer zal het moerasgebied kunnen worden geconcentreerd. Dit natuurgebied is ook zo ontworpen dat het moeras losgekoppeld blijft van het rioleringssysteem en als buffer in de open lucht dient. Het park van de Voor-Zenne zal waterdoorlatend zijn en een netwerk van sloten en bufferzones omvatten. De ambitie is ook om regenwater te hergebruiken voor collectieve moestuinen.

Brandweerkazerne Pasi Delta

De nieuwe brandweerkazerne krijgt een voorbeeldfunctie op het gebied van waterbeheer. Het afvalwater van de douches zal worden behandeld om samen met regenwater te worden hergebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Een retentiebekken zal het regenwater opslaan en na behandeling zal het worden gebruikt voor douches en beplanting op het terrein.

Meer weten?

Ontdek alle voorgestelde activiteiten tijdens de Brusselse Waterdagen: Brusselse Waterdagen 2023 | Burgers - Leefmilieu Brussel

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration