FR NL

Learning and Innovation Center voor VUB en ULB

Op de grens tussen de campus VUB en de campus ULB zal over een paar jaar een nieuw gebouw verrijzen voor hun beider faculteiten Exacte en Toegepaste Wetenschappen. Het Learning and Innovation Center (LIC) zal een smeltkroes zijn aan verschillende ruimtes waar hoogtechnologische apparatuur de kennisuitwisseling ondersteunt.

Status van het project

Studie lopende

Betrokken gemeente(n)

Elsene

Studiebureau(s)

evr-architecten, A229, Ney & Partners, Arcadis

Domein

Patrimonium / Cultuur

Er beantwoordt geen document aan uw zoekopdracht.

Een ander document nodig? Contacteer ons

Een innovatieve leeromgeving

Het LIC zal de studenten van beide campussen diverse leeromgevingen aanbieden: stille ruimtes voor individuele studie, lokalen om samen te werken, experience centers voor activiteiten van kleine groepen en actieve leerlokalen. Daarnaast worden ook banden aangehaald met externe partners uit het bedrijfsleven via project- en exporuimtes. 

Verder wil het op alle vlakken een voorbeeldgebouw zijn: een duurzaam nul-energie-gebouw opgetrokken in milieuvriendelijke materialen dat naadloos geïntegreerd is in het groene landschap, uitgerust met performante ICT-toepassingen. Dankzij de digitale tools zullen bezoekers toegang hebben tot wereldwijde kennisbronnen en contact kunnen nemen met gelijkgezinden van over de hele wereld.

Het LIC zal zeven verdiepingen tellen, opgetrokken op een oppervlakte van 1.500 m². In totaal zal er ruimte zijn voor 1.000 personen, waarvan 80% studenten, 10% academische staf en 10% externe bezoekers.

Meer informatie op www.lic.brussels

Deel het project

Een toonbeeld van duurzaamheid

Het Learning and Innovation Center (LIC), dat de bibliotheken "exacte en toegepaste wetenschappen" van de VUB samenbrengt met de "sciences et techniques van de ULB, zal de studenten van beide campussen diverse leeromgevingen aanbieden. Het nieuwe studiecentrum zal symbool staan voor de hechte samenwerking tussen de VUB en de ULB. Verder wil het op alle vlakken een voorbeeldgebouw zijn: een duurzaam nul-energie-gebouw opgetrokken in milieuvriendelijke materialen dat naadloos geïntegreerd is in het groene landschap.

  • compacte indeling voor optimaal energiegebruik
  • isolerende passiefgevels die verduisterd kunnen worden
  • zonnepanelen leveren hernieuwbare energie
  • intelligente kunstmatige verlichting en veel natuurlijke lichtinval
  • hergebruik na filteren van grijs en zwart afvalwater
  • opvang en gebruik van regenwater
  • stimuleren van de biodiversiteit
  • milieuvriendelijke materialen
Ontdek onze duurzame acties

Evolutie van het project

Programma

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Studieopdracht

Studieopdracht

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration