FR NL

Renovatie van het sociale wooncomplex Pleister

In het kort

Beliris zal 52 sociale woningen in de Pleisterstraat 2-14 in Elsene renoveren, met inbegrip van de gemeenschappelijke binnentuin. Het gebouw "Pleister" werd in 1926 ontworpen door architect J. Caluwaers en is één van de sociale wooncomplexen van tuinwijk Volta in Elsene. Het opmerkelijke bouwwerk met zijn typische baksteengevels maakt deel uit van het architecturale erfgoed van de gemeente.

Algemene informatie & documenten

Beschrijving van het project

Afgezien van wat vochtproblemen aan de achterzijde, verkeert het gebouw op zich in niet al te slechte staat. Het is vooral de binnenkant die verouderd is: de vloeren voldoen niet aan de brandveiligheids-, geluids- of belastingsnormen, er is geen isolatie, de verwarming en sanitaire voorzieningen zijn totaal verouderd, er zijn geen branddetectie- of brandwerende middelen, er zijn geen lokalen voor fietsen, kinderwagens of vuilnisbakken, enzovoort.

Het project voorziet daarom in de volledige renovatie van het appartementencomplex om de woningen aan te passen aan de huidige comfort- en veiligheidsnormen en om de energieprestaties te verbeteren.

De gevels worden van binnenuit geïsoleerd en de systemen voor verwarming, verluchting en warm water worden volledig vernieuwd. Ook de akoestiek wordt grondig verbeterd: het schrijnwerk wordt vervangen en de planken vloeren worden uitgerust met geluiddempende ondervloeren.

Op de benedenverdieping komen twee woningen voor personen met beperkte mobiliteit en een gemeenschappelijke ruimte.

De nieuwe toegangen via de gemeenschappelijke tuin en het opentrekken van de hagen van de individuele tuinen, moeten de natuurlijke sociale controle en de gezelligheid van het binnenterrein ten goede komen.

Algemene informatie

Status van het project

In uitvoering

Gemeente(n)

Elsene

Start werken

lente 2021

Einde werken

herfst 2024

Budget

€ 8.222.000

Studiebureau(s)

MDW Architecture – B.E. Delvaux – MATRIciel

Domein

Gebouwen / woningen

Aannemer(s)
Kwaliteitscontrole
In samenwerking met
Veiligheidscoördinator
Noodnummer

0471 43 04 54

PDF-documenten

Werfpaneel

Werfpaneel Pleister

Folder

Folder Pleister

Stedenbouwkundige vergunning

Bouwvergunning Pleisterplaats II

Bewonersbrief

Bericht start werken Pleister

Evolutie van het project

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Opdracht studies

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration