FR NL

Herinrichting van het Schumanplein

In het kort

Dit herinrichtingsproject zal het Schumanplein en zijn omgeving omvormen tot een veilige multimodale ruimte en een echt plein dat de zachte mobiliteit centraal zet. Brussel Mobiliteit voerde de studies uit en heeft de bouwvergunning aangevraagd, Beliris neemt over voor de uitvoering van de werken.

Status van het project

Studie lopende

Betrokken gemeente(n)

Stad Brussel

Start werken

herfst 2023

Einde werken

winter 2025

Budget

25.000.000 €

Studiebureau(s)
Domein

Openbare ruimtes

Aannemer(s)

À désigner

Kwaliteitscontrole
Veiligheidscoördinator
In samenwerking met Brussel Mobiliteit

Er beantwoordt geen document aan uw zoekopdracht.

Een ander document nodig? Contacteer ons

Beschrijving van het project

De bedoeling van dit project, dat werd uitgewerkt door de Deense architectenbureaus COBE en BRUT, is om dit iconische kruispunt van de hoofdstad te “laten ademen".

De algemene filosofie van het project is een centraal plein te creëren waar het verkeer in concentrische cirkels rond wordt gevoerd. Deze agora, in de schaduw van een moderne luifel, een metalen constructie met groendak, is bedoeld als een plaats waar de verschillende bezoekers en bewoners van dit knooppunt van het Brusselse leven elkaar kunnen ontmoeten.

De rotonde die wordt overheerst door het autoverkeer zal een voetgangerszone worden met zo veel mogelijk groene accenten die het Jubelpark en de Wetstraat met elkaar verbindt. Het circulatieplan wordt aangepast om ruimte te maken voor voetgangers en andere actieve weggebruikers. met Tussen de Kortenberglaan en de Wetstraat blijft autoverkeer mogelijk.

Deel het project

Van rondpunt tot plein vol planten

Als iconische plek van onze hoofdstad heeft het nieuwe Schumanplein de ambitie om meer te zijn dan alleen maar een rotonde. Duurzamer en moderner, zal dit nieuwe plein:

  • de actieve mobiliteit aanmoedigen dankzij een veiliger en beter zichtbaar fietspad langs de rotonde en aan weerszijden van de Wetstraat;
  • het autoverkeer op het kruispunt tussen de Kortenberglaan en de Wetstraat te beperken om voetgangers en fietsers meer ruimte te geven en tegelijkertijd het verkeer van bussen, taxi's en VIP-voertuigen te vergemakkelijken;
  • een groene en aangename ruimte worden dankzij de voetgangerszone omringd met plantenperken. De metalen structuur van de luifel is bedekt met een groendak.
Ontdek onze duurzame acties

Evolutie van het project

Programma

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Studieopdracht

Studieopdracht

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration