FR NL
FR NL

De transformatie van het Schumanplein begint

22 november 2023 -

Het is officieel : de werken op het Schumanplein zijn begonnen. Vandaag gaven de betrokken politici de ceremoniële eerste spadesteek die de transformatie inzet van dit drukke rondpunt in het hart van de Europese wijk tot een echt plein waar ontmoeting en actieve mobiliteit centraal staan. De werken zullen ruim 2 jaar duren. Brussel Mobiliteit, die het project tot hier toe opvolgde, geeft voor de werken de fakkel door aan Beliris, de federale bouwheer voor Brussel.

De werken zullen zich niet beperken tot het plein, maar omvatten ook de Wetstraat vanaf de brug op de Etterbeeksesteenweg, de Kleine Wetstraat en de Blijde Inkomstlaan. Het ontwerp van de Deense architecten COBE en BRUT uit Brussel trekt het groen van het Jubelpark door via een voetgangerspromenade in de Kleine Wetstraat tot op het plein.

De werken worden uitgevoerd door aannemer Colas Noord. De totale kostprijs van de werken bedraagt €25.000.000 excl. btw, waarvan €17.400.000 excl. btw gefinancierd wordt door het Europees Herstelplan en de rest voor rekening is van Beliris.

De werken worden uitgevoerd in verschillende fases. Er wordt begonnen met de afbraak van het midden van de rotonde van 20 november tot 22 december 2023. Tijdens deze eerste fase is het verkeer beperkt tot twee rijstroken op de Kortenberglaan en de noordelijke helft van de rotonde (kant Archimedes en Kortenberg), en tot één rijstrook op de zuidelijke helft van de rotonde (kant Froissart en Oudergemlaan). Er zijn momenteel geen omleidingen voorzien en het openbaar vervoer zal blijven rijden.

Van 8 januari tot zomer 2024 wordt de Blijde Inkomstlaan heringericht om er tweerichtingsverkeer mogelijk te maken. Daarna gaan de werken verder in de Wetstraat, om te eindigen met de finale inrichting van het plein en de bouw van de luifel. De totale duur van de werken wordt geschat op ruim twee jaar.

Gedeelde ruimte

De algemene filosofie achter het project onderstreept de centrale ligging van het Schumanplein met concentrische cirkels rond het middelpunt van het plein dat wordt overkapt met een luifel met een spiegel langs de onderzijde en een groendak. Het plein wordt zonder hoogteverschillen ingericht zodat het ook kan dienen voor evenementen.

Rondom het plein komt een brede wandelpromenade met banken, struiken en bomen. Aangezien de onderliggende Wettunnel onvoldoende ruimte laat voor bomen in volle grond op de rotonde en in de kleine Wetstraat, zal er hier worden gewerkt met grote plantenbakken.

De actieve mobiliteit krijgt prioriteit, met veiligere en beter zichtbare fietspaden langs de rotonde en aan weerszijden van de Wetstraat. Het circulatieplan werd gewijzigd om plaats te maken voor een zone voor actieve vervoersmiddelen. Het autoverkeer wordt gehandhaafd tussen de Kortenberglaan en de Wetstraat en Archimedesstraat. De rest van de rotonde zal enkel nog toegankelijk zijn voor bussen en niet langer voor auto’s.

Het hart van Europa

Het nieuwe Schumanplein moet een ontmoetingsplek worden voor de diverse publieken die dit hart van het Brusselse leven bezoeken. Het project maakt deel uit van een bredere visie die van de Europese wijk een aangename plek wil maken om te wonen, waar Europa op menselijke schaal tot leven komt en alle Brusselaars, pendelaars en bezoekers welkom zijn.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration