FR NL

Biestebroek: een nieuwe wijk voor de zuidelijke kanaalzone

In het kort

Op de Biestebroekdok worden de publieke en groene ruimtes heringericht als ruggengraat voor de transformatie van deze industriezone tot een gemengde stadswijk.

Algemene informatie & documenten

Beschrijving van het project

De Biestebroekdok in Anderlecht is een voormalige industriële zone in het zuiden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Om deze zone te laten heropleven en zijn volle potentieel te benutten, werkten het Gewest en de gemeente een strategie uit, dat werd vastgelegd in een Bijzonder Bestemmingsplan.

Dit masterplan voorziet de ontwikkeling van woningen, scholen, bedrijven, handelszaken, voorzieningen en veel hoogwaardige en groene publieke ruimte. Het is dit laatste dat Beliris op zich neemt. De interventiezone van Beliris omvat:

  • de Pierre Marchantstraat en het Klein Eiland, die de centrale as vormen doorheen dit stadsproject en aansluiten op de Marchantbrug die momenteel door Brussel-Mobiliteit wordt hersteld;
  • de bestaande wegen in de voormalig industriële zone herinrichten voor hun nieuwe rol als stadswijk;
  • groene ruimten aanleggen in het verlengde van de brugpijlers en langs de Grondelstraat, als onderdeel van het regionale groene netwerk;
  • de herinrichting van de kades van het bassin om ze voor iedereen toegankelijk te maken en de relatie met het kanaal te versterken.

Dit project maakt deel uit van het Kanaalplan, die de diverse ontwikkelingsprojecten voor de Biestebroeksite coördineert.

Nieuwsberichten

Bekijk meer nieuws

Evolutie van het project

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Opdracht studies

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration