FR NL

Wijkcontract Zinneke

“Labo voor taal, werk en spel” en “Recyclerie”

In de kanaalzone tussen de Vlaamsepoort en het Slachthuis van Anderlecht, zullen twee pakhuizen een volledige metamorfose ondergaan. Het ene zal worden ingericht als een voorziening van collectief belang, het zogenaamde “Labo voor taal, werk en spel”, waar de sociaal-inclusieve circusschool Circus zonder Handen zijn hoofdzetel zal vestigen. Het andere wordt een “Recyclerie”, een plek voor het hergebruik van materialen, en zal worden gebruikt door fietsatelier vzw Cyclo.

Algemene informatie & documenten

Ruimte voor sociale activiteiten en duurzame economie

De twee bakstenen pakhuizen met sheddaken zijn karakteristiek voor de buurt en diens industriële verleden, waarvan ook de hal en de kranen getuigen. 

De toekomstige gebruikers Circus zonder handen en Cyclo sluiten perfect aan bij de wens van de gemeente om een dynamiek van duurzaam ondernemerschap te stimuleren, zowel op economisch als sociaal vlak.

In het pakhuis aan de Grote Hal zal de sociaal-inclusieve circusschool Circus zonder Handen worden ondergebracht. Op de  begane grond komen een grote sportzaal, een ontvangstruimte, een foyer en opslagruimtes voor het circusmateriaal. Op de eerste verdieping de kleedkamers en een mezzanine die uitgeeft op de grote zaal. Op de tweede verdieping tenslotte, een tweede, kleinere sportzaal en een kantoorruimte met klein terras voor het personeel. De sobere monumentaliteit van het pakhuis wordt gerespecteerd, maar in de  blinde gevels worden toegangen en ramen gemaakt om het openen te trekken naar de wijk zodat het een knooppunt van leven wordt in en rond de Grote Hal.

Het andere pakhuis, discreter gelegen aan de andere kant van de Grote Hal, zal worden gerenoveerd om er vzw Cyclo in onder te brengen. De volledige benedenverdieping van dit langgerekte gebouw is gewijd aan het recycleren van fietsen: reparatie-, productie- en opleidingsateliers en onthaal van het publiek, dat rechtstreeks toegang heeft via de Nijverheidskaai n°75. De "dienstruimten" bevinden zich op de 1e verdieping: refter, kleedkamers, een bureau en vergaderzaal. Op de 2de verdieping komt de administratie  van Cyclo en een groen dakterras. Dit project draagt bij tot een harmonieus geheel dat alle troeven in handen heeft om een goed functionerende, stimulerende leef- en werkplek te worden.

Het project maakt deel uit van duurzaam wijkcontract Zinneke, dat tot doel heeft de kanaalzone tussen de Vlaamsepoort en het Slachthuis van Anderlecht nieuw leven in te blazen en vormt een aanvullingen op het toekomstige park van de Kleine Zenne dat gecreëerd zal worden in het kader van stadsvernieuwingscontract 5, en ook passeert aan de toekomstige socio-culturele pool Passer.

Algemene informatie

Status van het project

Studie lopende

Gemeente(n)

Sint-Jans-Molenbeek

Studiebureau(s)
Domein

Gebouwen / woningen

PDF-documenten

Stedenbouwkundige vergunning

Stedenbouwkundige vergunning Axonometrie

Evolutie van het project

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Opdracht studies

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration