FR NL
FR NL

Ontwerpbureau aangesteld voor reconversie van 2 pakhuizen om de wijk Zinneke in Molenbeek te activeren

7 december 2020 -

Architectenbureau Vers.A in samenwerking met studiebureau JZH voor stabiliteit en speciale technieken en studiebureau ATS voor akoestiek werden gekozen om 2 pakhuizen te transformeren in het kader van duurzaam wijkcontract Zinneke, dat de kanaalzone tussen de Vlaamsepoort en het Slachthuis van Anderlecht nieuw leven inblaast.

Beliris analyseerde de 4 kandidaat-ontwerpen samen met de gemeente, het Brussels Gewest, de toekomstige gebruikers en een externe expert-architect. Het gekozen team onderscheidde zich doordat ze de juiste toon vonden en de juiste balans tussen de noden van de gebruikers, de andere projecten die in de wijk worden uitgevoerd en zich in de stedelijke context inpassen. 

Het eerste pakhuis zal worden verbouwd om de sociaal-inclusieve circusschool Circus Zonder Handen te ontvangen. Op het programma: structurele werken, herindeling van de ruimtes, elektriciteit, ventilatie, … Het bakstenen gebouw met zijn sheddaken zal langs buiten zijn industriële uiterlijk behouden, terwijl het langs binnen volledig vernieuwd wordt. Een onafhankelijke stalen structuur ingeplant binnen de muren van het pakhuis zal extra hoogte creëren. Binnen komt er een grote trainingszaal met mezzanine, een refter en keuken, ontspanningszones, kleedkamers, kantoren, toiletten en douches en stockageruimte.

Het ontwerpvoorstel werkte een goede wisselwerking uit met de rest van de wijk: de inkomhal zal een uitbreiding vormen van de openbare ruimte en een ontmoetingsplek zijn. Het gebouw zal zich openen naar het omringende buurtleven van de crèche en de WijkAntenne de Quartier (WAQ) door de toevoeging van ramen in de momenteel blinde muren. Vier grote openingen geven uit op de grote hal in het hart van de bouwblok. De nieuwe volumes met doorschijnende gevelbekleding vormen ‘s avonds lichtbakens die bijdragen aan het sociale leven en de veiligheid in de buurt.

Het tweede pakhuis aan de overkant van de grote hal wordt omgevormd tot ateliers voor de vzw Cyclo. Het gebouw wordt aangepast aan de huidige normen en gemoderniseerd, met respect voor het industriële verleden. Een nieuwe volume opgebouwd uit een staalstructuur met transparante wanden en grote ramen naar de binnenkoer zal eromheen opgetrokken worden. Op de gelijkvloers worden een onthaal, een garage, de ateliers, een fietsenstalling, een bikewash en een binnenplaats ingericht. Op de 1e verdieping komen vergaderzalen, bureaus, archiefruimte, sanitaire voorzieningen en vestiaires, op de 2de eveneens bureaus, een refter met keuken en terras.

Het voorstel is een duurzame architectuur in de ruimste zin van het woord. Het bestaande wordt zo veel mogelijk hergebruikt. Verder wordt er ingezet op korte keten, recuperatie van materiaal, meubilair en regenwater. Het worden flexibele gebouwen die makkelijk aanpasbaar zijn aan een eventueel ander gebruik. De eenvoud en soberheid, die aansluit bij de industriële stijl, zorgt voor een robuuste omgeving die intensief gebruikt kan worden. Verder zijn er verschillende energiebesparende maatregelen, groendaken en zonnepanelen, zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen, isolatie, LED-verlichting, …

De komende maanden worden de plannen ontworpen door het aangeduide architectenbureau. Dit project maakt deel uit van het duurzame wijkcontract Zinneke, die de buurt wil animeren met sociale activiteiten en duurzame economie.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration