FR NL

Heraanleg van het Koningsplein

In het kort

Het Koningsplein, genesteld tussen het koninklijk paleis en de Kunstberg, wordt omringd door een aantal van de mooiste musea van Brussel. De trottoirs van blauwe hardsteen en de geplaveide straat hebben echter betere tijden gezien. Een dringende interventie is nodig om het plein opnieuw de luister te geven die het verdient.

Status van het project

In uitvoering

Gemeente(n)

Stad Brussel

Start werken

winter 2023

Einde werken

zomer 2026

Budget

€ 6.310.000

Studiebureau(s)
Domein

Patrimonium / Cultuur

Aannemer(s)
Kwaliteitscontrole
In samenwerking met
Veiligheidscoördinator
Noodnummer

Ombudsman 0485/08.74.70, urgence 0475/75.25.16

In samenwerking met Stad Brussel

Beschrijving van het project

Het doel van deze herinrichting is de kwaliteit en de mobiliteit van deze openbare ruimte te verbeteren door

  • een stuk als voetgangerszone in te richten en de voetgangers in staat te stellen zich deze zeer toeristische plaats opnieuw toe te eigenen
  • aanpassing van de rijbanen om de huidige situatie te verduidelijken en de veiligheid van de gebruikers te verhogen
  • het opnieuw waterdicht maken van de Aula Magna onder het plein
  • installatie van scenografische verlichting om de neoklassieke gebouwen uit de 18e eeuw op het Koningsplein en het Museumplein in de kijker te zetten waaronder ook het MIM, Bozar en Oldmasters Museum in de Ravensteinstraat en de Coudenberg.

Deel het project

Image de fond des icones Image de Strijd tegen de klimaatverandering Strijd tegen de klimaatverandering Image de Strijd tegen de klimaatverandering Verantwoord verbruik Image de Strijd tegen de klimaatverandering Gendergelijkheid Image de Strijd tegen de klimaatverandering Duurzame steden en gemeenschappen Image de Strijd tegen de klimaatverandering Geen armoede Image de Strijd tegen de klimaatverandering Rechtvaardigheid en vrede Image de Strijd tegen de klimaatverandering Kwaliteitsvol onderwijs Image de Strijd tegen de klimaatverandering Geen honger Image de Strijd tegen de klimaatverandering Goed werk en economische groei Image de Strijd tegen de klimaatverandering Drinkbaar water Image de Strijd tegen de klimaatverandering Gezondheid en welzijn Image de Strijd tegen de klimaatverandering Geen discriminatie Image de Strijd tegen de klimaatverandering Hernieuwbare energie Image de Strijd tegen de klimaatverandering Samenwerking voor werelddoelen Image de Strijd tegen de klimaatverandering Bescherming van fauna en flora Image de Strijd tegen de klimaatverandering Innovatie en infrastructuur Image de l'Onu

Een duurzaam project

Voor dit project zet Beliris in op hergebruik van materialen. De bestaande kasseien zullen zoveel mogelijk worden gerecupereerd en plat gelegd worden. Ook de blauwe steen die nog in goede staat is, zal worden gerecupereerd en aangevuld worden met nieuwe stenen aangezien de oppervlakte van de trottoirs verdubbeld.

Ontdek onze duurzame acties

Evolutie van het project

Programma

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Opdracht studies

Opdracht studies

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration