FR NL
FR NL

Het nieuwe Koningsplein: van een rotonde naar een groot stedelijk plein in hartje Brussel

6 september 2023 -

De stedenbouwkundige vergunning voor de volledige heraanleg en de gevelverlichting van het emblematische Koningsplein in hartje Brussel werd toegekend.

Het Koningsplein zal eindelijk al haar pracht van weleer terugkrijgen dankzij een ambitieuze heraanleg van gevel tot gevel.​Terwijl momenteel slechts 20% van het Koningsplein bestemd is voor voetgangers en 80% voor gemotoriseerd verkeer zal na de heraanleg 85% van het plein autovrij zijn. ​​Het nieuwe plein wordt grotendeels zonder niveauverschillen aangelegd.​ ​​De gevels van alle 18e-eeuwse neoklassieke gebouwen op het plein en andere gebouwen in de omgeving zullen worden verlicht om dit uitzonderlijke architecturale erfgoed in de schijnwerper te zetten.

TRANSFORMATIE VAN HET KONINGSPLEIN

Van rotonde naar T-kruising

De herinriching geeft het plein terug aan de voetgangers, met alle respect voor de geklasseerde historische erfgoedkenmerken. Het plein zal niet langer dienen als één grote rotonde. Het verkeer wordt beperkt tot een T-kruising gevormd door de Regentschapsstraat, de Koningsstraat en de Hofbergstraat, met een secundaire aansluiting op de Naamsestraat. Alle verkeer, inclusief tram en bus, wordt samengebracht tot een compact geheel: één rijbaan met gemengd verkeer in twee richtingen langs de noordwestkant van het centrale standbeeld. De kant van de Sint-Jacobskerk-op-de-Koudenberg wordt dus verkeersvrij. ​De verkeerszone wordt afgebakend door paaltjes om ze duidelijk herkenbaar te maken. Het risico op conflicten tussen fietsers en gemotoriseerd vervoer wordt ook sterk verminderd dankzij de compacte verkeerszone.

Voetgangerszone

De zone tussen de trottoirs en de verkeersbeperkende paaltjes wordt een voetgangerszone waar voetgangers zich vrij kunnen bewegen om de historische gebouwen te bekijken en de ruimte delen met fietsers. De voetpaden bllijven uitsluitend bestemd voor voetgangers. Het standbeeld van Godfried van Bouillon bevindt zich volledig binnen de voetgangerszone voor de Sint-Jacobskerk op de Coudenberg, het zal dus mogelijk zijn om tot aan de voet van het standbeeld te wandelen. 

Het project houdt ook rekening met de toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit.

Brussels erfgoed opwaarderen

Het plein wordt gerestaureerd en de bestaande materialen worden zo veel mogelijk hergebruikt. De porfier mozaïekkasseien worden in hun geheel hergebruikt en in hetzelfde bestaande patroon gelegd. Waar nodig zullen de ontbrekende exemplaren worden aangevuld met nieuwe identieke straatstenen. Ook de sokkel van het bronzen standbeeld zal worden schoongemaakt en gerenoveerd. De historische voetpaden in blauwe hardsteen worden gerestaureerd. In de Koningsstraat, de Regentschapsstraat en de Hofbergstraat worden de trottoirs verbreed, net als die langs de toegangswegen, om het comfort voor voetgangers te verbeteren en de ruimte te structureren. Alle arduinen stoepranden worden zoveel mogelijk hergebruikt.

Ook het bestaande straatmeubilair wordt zo veel mogelijk hergebruikt. De bestaande paaltjes en kettingen worden verwijderd en vervangen door onopvallende paaltjes om het gemotoriseerde verkeer in goede banen te leiden. De straatverlichting blijft behouden maar soms verplaatst om de neoklassieke stedelijke compositie te respecteren. Nieuwe monumentale, op maat gemaakte banken in arduin met koperen details zullen worden geïnstalleerd rond de voet van het standbeeld en tegenover het Muziekinstrumentenmuseum en het Magritte Museum. ​​

VERLICHTING VAN DE OMLIGGENDE GEVELS

De neoklassieke gebouwen van het Koningsplein, de Sint-Jacobskerk-op-de-Koudenberg en het standbeeld van Godfried van Bouillon, evenals een aantal gebouwen en monumenten, waaronder het Museumplein, het voormalig paleis van de Graaf van Vlaanderen en het Rekenhof, in de omgeving krijgen een architecturale verlichting.

In overeenstemming met het gewestelijke verlichtingsplan is het belangrijkste doel van deze scenografische verlichting om de aantrekkingskracht van de Kunstwijk, de belangrijkste culturele en museale zone van Brussel, te versterken en de architecturale schoonheid van Brussel ook 's nachts te benadrukken.

Ter herinnering: in december heeft het Brussels Gewest reeds een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd aan Beliris om andere emblematische gebouwen rond het Koningsplein te verlichten, waaronder de gevels van Bozar, het voormalige Hotel Ravenstein, het Muziekinstrumentenmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. De sculptuur/fontein 'Het Wervelend Oor' van Calder op de Coudenberg zal ook worden verlicht.

Met deze stedenbouwkundige vergunning op zak kan Beliris, als bouwheer van het project, nu overgaan tot de aanbestedingen en de administratieve procedures opstarten om de toekomstige werken voor te bereiden. Het totale budget voor het project voor de heraanleg van het Koningsplein wordt geraamd op ongeveer 5 miljoen euros.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration