FR NL

Usquare: bodemsanering en asbestverwijdering

In het kort

Met het oog op de herbestemming van de kazernes van Elsene als gemengde universitaire en internationale wijk, onderneemt Beliris de bodemsanering en asbestverwijdering van de site gelegen aan de Kroonlaan.

Status van het project

In uitvoering

Betrokken gemeente(n)

Elsene

Start werken

winter 2020

Einde werken

zomer 2023

Budget

143.041€ (Decontamination), 1.933.000€ (Asbestos removal), 30.000.000€ (Site purchase)

Studiebureau(s)

Antea Group (Decontamination), SGS Belgium (Asbestos removal)

Domein

Patrimonium / Cultuur

Aannemer(s)

De Meuter (Asbestos), DC Environment (Decontamination)

Veiligheidscoördinator

Sweco

In samenwerking met MSI
Een noodgeval op de werf?

Beschrijving van het project

Begin 2020 werd de bodemsanering op het terrein gelanceerd. De boven- en ondergrondse stookolietanken werden gereinigd en verwijderd, en vervuilde grond werd afgevoerd. Er was ook een gedeeltelijke afbraak nodig van blok P om de onderliggende bodem te saneren. 

Begin 2021 zal de asbestverwijdering starten voor alle blokken waar dit vereist is. Een deel van deze werken zal worden uitgevoerd door de VUB, die hiervoor een subsidie krijgen van Beliris.

De herinrichting van de kazernes van Elsene is gekend als het project Usquare. Er is een tijdelijke bezetting van de site door See U. Beliris zorgde al eerder voor de aankoop van de site Kroon voor de Brusselse Maatschappij van Stedelijke Inrichting (MSI), een terrein van 3,85 ha met een twintigtal gebouwen.

Deel het project

Evolutie van het project

Programma

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Studieopdracht

Studieopdracht

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration