FR NL
FR NL

Beliris rondt zijn interventie op de Usquare-site in Elsene af

Op 4 oktober voltooide Beliris zijn werken op de site van de voormalige Fritz Toussaintkazerne in Elsene. In samenwerking met de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) ondernam Beliris de bodemsanering en de asbestverwijdering van verschillende gebouwen. De voltooiing van deze twee werken markeert een belangrijke fase in het project om de voormalige kazerne om te vormen tot een universitaire en internationale wijk, Usquare genaamd.

Een terrein van 3,85 hectare met 22 gebouwen van begin van de 20ste eeuw. In 2018 kocht Beliris dit van de Regie der Gebouwen voor het Brussels gewest. De Brusselse regering gaf de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) de opdracht om de reconversie van de voormalige kazerne te beheren, in nauwe samenwerking met de universiteiten ULB en VUB. In het kader van dit project werd Beliris gevraagd de bodemsanering en de asbestverwijdering op zich te nemen.

BODEMSANERING

De bodemsanering begon in januari 2020 en duurde 5 maanden. Op en onder het terrein bevonden zich oude stookolietanks, die gereinigd en verwijderd moesten worden. Ook alle verontreinigde grond werd uitgegraven, afgevoerd en behandeld. Blok P werd gedeeltelijk afgebroken om de grond eronder te kunnen saneren.

De sanering werd uitgevoerd door aannemer DC Environment, in samenwerking met ingenieursbureau Antea Group, en kostte € 190.780.  

ASBESTVERWIJDERING

Zestien gebouwen van de voormalige kazerne bevatten asbest. In april 2022 lanceerde aannemer De Meuter, in samenwerking met ingenieursbureau SGS Belgium, de asbestverwijdering.

Voor meerdere gebouwen was het nodig om ze hermetisch af te sluiten om te voorkomen dat asbestvezels zouden ontsnappen. Dit gebeurde door de gebouwen te omhullen met een dubbele laag van polyethyleenfolie. Beliris investeerde € 1.932.714 in deze operatie. Een deel van de werken werd uitgevoerd door ULB via een subsidie van Beliris.

TOEKOMSTIGE MULTIFUNCTIONELE WIJK

Het Usquare-project zal het terrein transformeren in een dynamische wijk met gezinswoningen, kots, ultramoderne universiteitsfaciliteiten, een voedingshal en plaatselijke voorzieningen. De nieuwe wijk zou in 2028 opengaan voor het publiek

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration