FR NL

Clesse- en Demeerbrug: structurele restauratie

In het kort

De twee bruggen over het park van Thurn en Taxis zullen worden gerestaureerd met als doel het comfort en de veiligheid van de gebruikers te verbeteren met eerbiediging van het oorspronkelijke ontwerp van de bruggen uit 1903.

Beschrijving van het project

De Clesse- en Demeerbruggen overbruggen beide het Thurn & Taxispark in Brussel. Ze dateren uit 1903 en werden gebouwd om de toenmalige spoorwegen die naar het “Gare Maritime” leidden, te overbruggen.


De Clessebrug bevindt zich in de Jean Dubruqlaan, tussen de Verhoevenstraat, Antoine Clessestraat en de Scheldestraat. De brug bevindt zich in het grondgebied van de stad Brussel en de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. De Demeerbrug bevindt zich in de Charles Demeerstraat, op het grondgebied van de stad Brussel. Het kruist zowel over het stadspark van Thurn & Taxis als de trein- en metrosporen.

Uit de stabiliteitsstudie is gebleken dat slopen niet nodig is, maar dat de structuur moet worden hersteld, omdat deze door corrosie is aangetast. De metalen structuren worden dan ook op verschillende plaatsen verstevigd.

Die van de Clessebrug worden gebeitst, behandeld en opnieuw geverfd. De dichtheid en het wegdek van de brug worden opgeknapt. Het verkeer op de brug wordt gewijzigd met meer ruimte voor de actieve weggebruikers zoals voetgangers en fietsers. Op de Clessebrug bevindt zich aan weerszijden van de rijweg een verhoogde stoep met een aparte rijstrook voor voetgangers en fietsers. Op de Demeerbrug rijden fietsers op de rijweg op een gemarkeerd pad.

De borstwering wordt vervangen door een stalen model dat het oorspronkelijke ontwerp eerbiedigt en zorgt voor zicht op het park. Ook wordt er energiezuinige verlichting geïnstalleerd.

Deel het project

Evolutie van het project

Programma

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Opdracht studies

Opdracht studies

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration