FR NL
FR NL

Renovatie voor sociale woonblok Pleisterstraat

De sociale woningen in de Pleisterstraat 2-14 in Elsene zullen een grondige renovatie ondergaan. Deze werken volgen op een grote renovatiegolf die openbare huisvestingsmaatschappij BinHôme eerder al uitvoerde voor zijn ander vastgoed. De werken zouden een kleine 2 jaar duren. 

Voor het ontwerp van de renovatie hielden studiebureaus MDW Architecture, B.E. Delvaux en Matriciel rekening met uiteenlopende doelstellingen. Enerzijds wil het project het comfort van de bewoners verhogen en het gebouw duurzamer maken, anderzijds wil het een belangrijk stukje erfgoed behouden.

Licht, ruimte en tuinen

De indeling van het gebouw wordt aangepast om meer ruimte te creëren. Hiertoe worden ook drie volumes toegevoegd aan de achterzijde, om de woonkamers open te trekken naar de tuin toe. De meeste flats zijn doorzonwoningen, waarbij de woonkamer het gebouw doorkruist en dus profiteert van ramen aan beide zijden. De meeste woningen zullen een eigen privétuin of balkon hebben, en ook de gemeenschappelijke tuin wordt opgefrist.

Elsens erfgoed

Het wooncomplex met zijn karaktervolle baksteengevel werd net zoals de rest van de Voltawijk ontworpen in 1925 door architect Joseph Caluwaers. De gevels worden gerestaureerd, en de uitbreiding aan de achterzijde werd gestoeld op het werk van de oorspronkelijke architect. Het renovatieproject die nu van start op 22 maart gaat werd gemaakt in overleg met de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Het gebruikt dezelfde baksteen en verticale lijnvoering. Het spel van open en gesloten vlakken, benadrukt door reliëf, sluiten hierbij aan, en geven tegelijkertijd het nieuwe deel een unieke, eigentijdse uitstraling.

Duurzaam renoveren

Om het gebouw energiezuiniger te maken, worden de muren langs de binnenzijde geïsoleerd en worden er een nieuwe boiler en een ventilatiesysteem dubbel flux, waarbij de lucht mechanisch wordt aan- en afgevoerd met warmterecuperatie, geïnstalleerd.

De werken worden uitgevoerd door aannemer Renotec voor een bedrag van ruim € 8,2 miljoen, wat voor 98% wordt gefinancierd door Beliris en 2% door BinHôme via een subsidie van de gemeente Elsene voor de ontwikkeling van de binnentuin tot een semi-publieke groene ruimte.

 

Meer info over het concrete verloop van de werken in dit bericht

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration