FR NL

L'Olivierstraat: renovatie sociale woningen

In het kort

Beliris onderneemt de renovatie van 5 gebouwen van sociale woningen en hun binnenplaats in de L'Olivierstraat nr 16 tot 44 in Schaarbeek.

Status van het project

In uitvoering

Betrokken gemeente(n)

Schaarbeek

Start werken

herfst 2018

Einde werken

zomer 2021

Budget

€ 5.600.000

Studiebureau(s)

Samyn & Partners

Domein

Gebouwen / woningen

Aannemer(s)

A.M. PHENICKS - R. DE COCK

Een noodgeval op de werf?

Beschrijving van het project

De buitenkant van de sociale woningen in de L’Olivierstraat in Schaarbeek is niet mis: vijf roodbakstenen huizen met art-nouveau smeedwerk aan de balkons en sgraffito. Maar binnen staat de zaak er heel anders voor. Deze panden huizen 50 sociale woningen zonder centrale verwarming, allen bestaande uit 4 kamers, uitgerust met gasconvectoren die een serieus risico op CO-vergiftiging vormen, geen afzonderlijke badkamers, een niet-conforme elektrische installatie, …

De ingreep voorziet een volledige renovatie van het appartementencomplex om het aan de huidige normen aan te passen en de energieprestatie te verbeteren. Hoe? Door o.a. de technische installaties te moderniseren, het gebouw te isoleren en het rioleringsnetwerk te vervangen. De ruimtes zullen worden aangepast aan de typologie van de gezinnen, die vragende partij zijn voor  sociale woningen.  Uiteindelijk zal het project 30 woningen met 1 tot 4 slaapkamers omvatten.

De erfgoedelementen zullen weer in de verf worden gezet. Tot slot moet het project ook ontmoetingen tussen bewoners in de hand werken door de binnenplaats opnieuw in te richten en de ingangen van deze gebouwen centraal te plaatsen. De toegang voor de brandweer wordt verzekerd voor heel het complex.

Deel het project

Een duurzaam project

Dankzij drie interventies om de lage-energienorm te bereiken, zal de energiefactuur van de huurders sterk verlagen:

• een betere isolatie: muurisolatie langs binnen en buiten, nieuwe ramen met driedubbele beglazing, een goede luchtdichtheid en koudebruggen wegwerken;

• opwekken van gratis energie via zonne- en warmtepanelen en meer inval van natuurlijk licht in de woningen;

• performantere technische installaties met een nieuwe gascondensatieketel, lagetemperatuurradiatoren, een warmteterugwinningssysteem, … 

VERBRUIK: < 60 KWH/M² PER JAAR

Ontdek onze duurzame acties

Evolutie van het project

Programma

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Studieopdracht

Studieopdracht

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration