FR NL

Centrumlanen: een nieuwe voetgangerzone

In het kort

De herinrichting van de Anspachlaan, vanaf het De Brouckèreplein tot het Fontainasplein, blies de centrumlanen van het stadscentrum nieuw leven in.

Status van het project

Afgewerkt

Betrokken gemeente(n)

Stad Brussel

Start werken

herfst 2017

Einde werken

zomer 2021

Studiebureau(s)

Sum Project - Greisch

Domein

Mobiliteit

Aannemer(s)

Viabuild

Veiligheidscoördinator

Cosep

In samenwerking met Stad Brussel

Er beantwoordt geen document aan uw zoekopdracht.

Een ander document nodig? Contacteer ons

Beschrijving van het project

Door de Anspachlaan, die geregeerd werd door Koning Auto, tussen het De Brouckère- en Fontainasplein herin te richten als voetgangerszone kreeg het stadscentrum opnieuw kleur. Deze prestigieuze en levendige wijk wordt nu niet langer in twee gesneden door een stadssnelweg.

Dit project, uitgevoerd in samenwerking met de Stad Brussel, is een kans voor buurtbewoners, pendelaars, toeristen en winkeliers om zich de openbare ruimte opnieuw toe te eigenen en te genieten van een gezondere stad en schonere lucht. Op deze manier draagt het bij aan een gezonder leefmilieu in navolging van veel Europese hoofdsteden. Zo wordt het stadscentrum opnieuw uitnodigender.

Dankzij de werken transformeerden het De Brouckèreplein en de Beurs tot multifunctionele ruimten voor markten, festivals en evenementen. De Anspachlaan is omgevormd tot een groene promenade met drie stroken: een voetgangerszone, een ontspanningszone met bloemenperken en terrassen, en een gedeelde zone om snel van A naar B te gaan. De kruispunten en de pleinen zijn tot rust gekomen.Het Fontainasplein, nu vol bomen, groene perken en strategisch geplaatste banken om volop van de zon te kunnen genieten, is een groene schakel geworden tussen de wijken. Er werden twee kiosken gecreëerd en de verlichting werd volledig vernieuwd. Er zijn intelligente afvalbakken geïnstalleerd en kwaliteitsbanken. Ook het plafond van de ondergrondse metrotunnel werd afgedicht om waterinfiltratie te voorkomen. In totaal is een oppervlakte van 55.000 m2 herontwikkeld en vergroend. 

Meer info: stadscentrum.brussel.be

Deel het project

De vergroening van de centrumlanen is een prestatie!

De ondergrond van de binnenstad is druk bezet: door (pre-)metrolijnen, riolering, nutsleidingen en technische ruimtes is er weinig grond beschikbaar en dat maakt van het plannen van aanplantingen in het stadscentrum een hele uitdaging. 

Er werd een ingenieus systeem uitgewerkt waarbij er een ondiepe laag van grond en grind werd gecreëerd over de gehele Anspachlaan voor horizontale wortelgroei, die werd bedekt met een membraan om te voorkomen dat de wortels de bovenliggende bestrating kan beschadigen. Op het Fontainasplein zijn kleine heuveltjes gecreëerd om meer ruimte te geven aan de wortels van de bomen en andere planten. 

De vergroening is indrukwekkend. Waar eens maar 300 m² groen was, is er nu zowat 3.500 m2  met ongeveer 180 bomen -  van iepen, wilgen en eiken tot esdoorns en Japanse kersenbomen - talloze struiken, bloemen en grassoorten. Er wordt ook regenwater opgevangen voor de plantbakken.  

Ontdek onze duurzame acties

Evolutie van het project

Programma

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Studieopdracht

Studieopdracht

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration