FR NL
FR NL

Vergunning verkregen voor nieuw park op Becokaai : een project voor iedereen!

15 mei 2018

De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe park op de Beco- en Materialenkaai werd verkregen op 24 april. Dat kondigen Beliris, Leefmilieu Brussel, Maatschappij voor Stedelijke inrichting en Allée du Kaai tot hun grote genoegen aan. Het toekomstige park zal een mix zijn van ontspanning, sport, spel en stadsrecreatie, en beantwoordt concreet aan de verwachtingen van de buurt. 

Met dit nieuwe park, dat zal worden beheerd door Leefmilieu Brussel, krijgt het gewest er 28.000 m² groene ruimte bij. Het zal zich uitstrekken langs de Havenlaan vanaf Sainctelette tot het Redersplein. Deze zone ligt in een dichtbevolkt deel van de stad en kampt met een groot tekort aan groen en recreatie. Dit park zal dan ook een welkome verademing zijn voor de buurt. 

De plannen voor het park werden gebaseerd op een consultatief proces waarbij zowel volwassenen als kinderen en jongeren hun mening gaven. Ouders gaven bijvoorbeeld aan dat ze speelpleinen op maat van verschillende leeftijden wouden en een veilige plek om kinderen te leren fietsen. Jongeren wouden kunnen sporten of skateboarden. Verder werd er gevraagd om bepaalde elementen van de kaai te behouden. 

Het resultaat dat studiebureau Tractebel i.s.m. ADR architectes, Georges Descombes, Carve en MSA voorlegde, is een brede promenade langs de kade met ludieke verlichting die de wandelaar meevoert langs verschillende recreatieve zones. Het geheel wordt omzoomd door bomen in alle soorten en formaten. 

Het park start aan Sainctelette met een dubbele sportkooi, gevolgd door een ruime tuin met banken, tafels en een zandbak met waterelement. Wat verderop zullen jongeren zich kunnen uitleven in een skatepark, rolschaatsen of steppen. Deze plek vormt ook de ideale scène voor de organisatie van allerhande activiteiten. Tegenover Tour & Taxis vormt een ruime ligweide afgeboord door een houten zonnedek langs de kade een ideale rustplek. Voor elk wat wils dus. 

Verder vormt het een belangrijke schakel in het netwerk van regionale parken, met o.a.  het park Tour & Taxis en L28. Het Brussels gewest bestaat voor 18% uit parken, bossen en tuinen en daarmee is het de groenste hoofdstad van de wereld! 

Nu de vergunning verkregen is, kan de procedure voor de aanbesteding van de werken worden gelanceerd. Het streefdoel is om de werken tegen de zomer van 2019 te kunnen starten. De fasering van de werken zal zo worden gepland dat de activiteiten die op de kaai worden georganiseerd zo lang mogelijk kunnen worden behouden. 

Contacteer een woordvoerder

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration