FR NL
FR NL

Bijkomende werken voor de restauratie van het zwembad van Elsene

7 december 2023 -

Het zwembad van Elsene is momenteel gesloten voor een diepgaande restauratie. Om tot een duurzaam eindresultaat te komen, zijn twee bijkomende ingrepen noodzakelijk die niet voorzien waren. Het doel is ervoor te zorgen dat dit geklasseerde gebouw, dat in zeer slechte staat was voordat de werken begonnen, opnieuw een eeuw verder kan zonder een dergelijke ingrijpende renovatie te ondergaan. Deze nieuwe werken zullen extra tijd vergen, waardoor de oplevering van de werf, die oorspronkelijk gepland was voor begin 2024, opschuift naar de zomer van 2024. Het zwembad zou bij de start van het volgende schooljaar geopend kunnen worden.

Nieuw daklicht

In de loop van de werken werd het duidelijk dat het daklicht in de zwembadhal vervangen zou moeten worden. Er ontstonden problemen met  de waterdichting, meer bepaald door een inefficiënt systeem voor de condensafvoer wat snelle en onomkeerbare schade aan de dakbekleding zou veroorzaken. Daarom moest het daklicht volledig worden ontmanteld en vervangen door een nieuwe structuur. We maakten van de noodzaak een deugd door driedubbel glas te installeren, waardoor de energieprestaties nog verder zullen verbeteren, en om opengaande ramen te integreren, om aan de nieuwste brandnormen te voldoen en 's nachts voor natuurlijke ventilatie te zorgen.

Historisch gewapend beton

Verder zijn er ook scheuren onstaan in de nieuwe cementering van de zwembadkuip. De kuip werd gemaakt door François Hennebique, en het is een van de eerste voorbeelden van het gewapend beton in gebruik in België. Dat maakt een belangrijk stuk Brussels erfgoed. De restauratie ervan is een complexe operatie. Verschillende experts onderzochten het probleem en kwamen met een oplossing, die momenteel wordt uitgevoerd. De installatie van de waterdichting zal hierdoor meer tijd in beslag nemen.

Eerste duik in schooljaar 2024

Deze extra werken hebben een niet te verwaarlozen impact op de planning. Het einde van de werken is nu voorzien voor de zomervakantie van 2024, met een opening van het zwembad vanaf september 2024. De gemeente Elsene zal de twee zomermaanden gebruiken om zich in het gebouw te installeren en de nodige tests uit te voeren om de goede werking van de technische installaties van het zwembad te garanderen.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration