FR NL

Renovatie van het zwembad van Elsene

Erfgoed behouden met modern comfort

Het gemeentelijk zwembad van Elsene, gebouwd in 1904, is toe aan een grondige renovatie. Het doel van dit project is het comfort van de zwemmers te verhogen, de toegankelijkheid van het gebouw te verbeteren en het in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. Dit gebouw, dat een hoge erfgoedwaarde heeft, is sinds 2007 geklasseerd.

Status van het project

In uitvoering

Gemeente(n)

Elsene

Start werken

zomer 2020

Einde werken

zomer 2024

Budget

€ 8.531.815 (68% Beliris, 32% Ixelles-Elsene + Urban.brussels)

Studiebureau(s)

AAC Architecture

Domein

Patrimonium / Cultuur

Aannemer(s)

In Advance, Valens

Kwaliteitscontrole

Socotec

In samenwerking met

gemeente Elsene

Veiligheidscoördinator

Cosep

Noodnummer

02 543 46 00

In samenwerking met gemeente Elsene
Een noodgeval op de werf?

Beschrijving van het project

Om dit te bereiken, zijn volgende ingrepen voorzien:

  • de restauratie van het erfgoed, met name de zwembadzaal, de filterzaal, de centrale gang vanaf de ingang aan het straat, en de vroegere directeurswoning waarin de kantoren van het zwembad zijn ondergebracht;
  • de renovatie van de voormalige openbare baden tot een onthaal dat toegankelijk is voor personen met beperkte mobiliteit via een nieuwe ingang aan de zijkant van het gebouw;
  • de transformatie van een oud bijgebouw tot sport- en lesruimte
  • het creëren van een nieuw volume voor technische ruimtes en kleedkamers voor groepen.

Modernisering van het zwembad

De indeling van het gebouw wordt aangepast om een duidelijk onderscheid te maken tussen de zones met schoeisel en die met blote voeten. Na de werken zullen bezoekers nog steeds binnenkomen via de hoofdingang aan de Zwemkunststraat, die hersteld zal worden. Er komt een ruimte waar zwemmers hun schoenen kunnen uittrekken en via een ontsmettend voetbad het zwembad kunnen betreden. Zoals voorheen zullen de bezoekers zich omkleden in de individuele cabines aan de rand van het zwembad, die door de badmeesters worden geopend en afgesloten.

Wist je dat …

… het zwembad van Elsene het oudste zwembad van het Brussels Gewest is en zelfs een van de oudste van België. Het is een belangrijk onderdeel van het Brusselse erfgoed dat het verdient bewaard te blijven. Het zwembad is een van de eerste voorbeelden van gewapend beton van de beroemde Franse architect François Hennebique. De gevel en de zwembadhal, met inbegrip van het zwembad zelf, zijn beschermde erfgoedelementen en zullen in hun oorspronkelijke staat worden hersteld. Ook de typische indeling van de kleedkamers rond het zwembad blijft behouden.


Video gemaakt door Embuild in het kader van Open Wervendag 2023.

Deel het project

Image de fond des icones Image de Strijd tegen de klimaatverandering Strijd tegen de klimaatverandering Image de Strijd tegen de klimaatverandering Verantwoord verbruik Image de Strijd tegen de klimaatverandering Gendergelijkheid Image de Strijd tegen de klimaatverandering Duurzame steden en gemeenschappen Image de Strijd tegen de klimaatverandering Geen armoede Image de Strijd tegen de klimaatverandering Rechtvaardigheid en vrede Image de Strijd tegen de klimaatverandering Kwaliteitsvol onderwijs Image de Strijd tegen de klimaatverandering Geen honger Image de Strijd tegen de klimaatverandering Goed werk en economische groei Image de Strijd tegen de klimaatverandering Drinkbaar water Image de Strijd tegen de klimaatverandering Gezondheid en welzijn Image de Strijd tegen de klimaatverandering Geen discriminatie Image de Strijd tegen de klimaatverandering Hernieuwbare energie Image de Strijd tegen de klimaatverandering Samenwerking voor werelddoelen Image de Strijd tegen de klimaatverandering Bescherming van fauna en flora Image de Strijd tegen de klimaatverandering Innovatie en infrastructuur Image de l'Onu

Een duurzaam project

Gezien de erfgoedwaarde van het gebouw werden veel materialen zorgvuldig gedemonteerd, in een atelier gerestaureerd en teruggeplaatst. Hierdoor werd de productie van een deel nieuwe materialen (deuren, tegels, aardewerk, raamkozijnen, ...) vermeden, terwijl de zwemmers genieten van een historische omgeving en materialen in zeer goede staat.

Om het zwembad en de ruimtes te verwarmen is een warmtekrachtkoppelingseenheid geïnstalleerd. Dit systeem voor energieproductie is zeer rendabel voor zwembaden die het water in het zwembad continu moeten verwarmen. Deze techniek maakt gelijktijdige productie van elektriciteit en warmte mogelijk: een motor, aangedreven door een enkele brandstof, produceert elektriciteit terwijl de beweging van de motor warmte genereert, die door een warmtewisselaar wordt teruggewonnen om in een deel van de verwarmingsbehoefte van het gebouw te voorzien. Dit systeem bespaart brandstof en vermindert de CO2-uitstoot.

Ontdek onze duurzame acties

Nieuws

07/12/2023

Bijkomende werken voor de restauratie van het zwembad van Elsene

16/06/2023

Een verlaagd houten plafond verbetert de akoestiek in het zwembad van Elsene

27/04/2023

Uitnodiging - Werfbezoek aan het zwembad van Elsene

04/04/2023

Zwembad van Elsene: laatste fase

13/03/2023

Bezoek aan de werf van het zwembad van Elsene

13/12/2022

Kathodische bescherming voor zwembad Elsene: wat houdt het in?

18/11/2022

Een komen en gaan van steigers in zwembad Elsene

02/09/2022

Speciale levering voor het zwembad van Elsene!

29/03/2022

Versterking van de metalen dakconstructie

01/12/2021

Stranden, mezzanine en onthaal

29/07/2021

Ruwbouw en funderingswerken

06/01/2021

Digitale toer op de werf van het Zwembad van Elsene

21/12/2020

Triage van tegels in zwembad Elsene

16/12/2020

Ontdekking in het zwembad van Elsene

03/08/2020

Zwembad Elsene: start werken

20/07/2020

Werken in zwembad Elsene starten binnenkort

06/07/2020

Welkom in uw toekomstige zwembad

Evolutie van het project

Programma

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Opdracht studies

Opdracht studies

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration