FR NL
FR NL

Sssst, hier broeden slechtvalken!

Het is broedseizoen voor de valken. En daar wordt rekening mee gehouden bij de plaatsing van de spots in de kerktorens: soms worden de werken stilgelegd, ingekort of verschoven.

De helft van de spots werd reeds geïnstalleerd. Ook de spots ingebed aan de voet van de kerk zijn klaar. De komende weken wordt de rest van de verlichting geplaatst op de kerkgevel, en spots op de omringende gevels. Daarna volgt er een reeks avondlijke afstellingen om tot het beste resultaat te komen.

Het broedseizoen van de valken loopt van maart tot augustus. De eieren komen uit na zo’n 27 à 29 dagen. De kuikens blijven 27 tot 32 dagen in het nest. Na hun eerste vlucht blijven de ouders nog 28 weken voor hen zorgen.

Het was in maart 2004 dat er voor het eerst een koppel slechtvalken zich installeerde in Brussel, onder een luifel van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. Half mei vlogen er 3 jonge valken uit van het eeuwenoude gebouw, een ongelooflijk zicht.

Nu zijn er een vijftiental valkenkoppels verspreid over de stad, van de meest beboste wijken tot de meest stedelijke. Een opmerkelijke evolutie. Ook de torenspitsen van de O.L.V.-kerk van Laken dienen al een aantal jaren als broedkamer voor de slechtvalken.

Om de rust van de jonge ouders en hun kroost niet te verstoren worden de werken in de torens aangepast en gefaseerd in nauw overleg met Leefmilieu Brussel tijdens het volledige broedseizoen.

Wanneer er niet in de hoogte gewerkt kan worden, leggen de arbeiders de bekabeling aan de voet van de kerk en de aansluitingen binnen. Ze passen de werfuren aan, passen op voor omgevingslawaai, of verplaatsen de werfzone gedurende een aantal dagen of weken.

Ook in het concept van de verlichting werd rekening gehouden met de aanwezigheid van de slechtvalken: de locatie van de spots, de lichtsterkte, mogelijkheid om bepaalde apparaten uit te zetten in bepaalde periodes, enz.

 

Wie graag meer weet over de slechtvalken in Brussel, kan terecht op Valken voor iedereen - Slechtvalken in Brussel 2021

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration