FR NL
FR NL

Het centrale brugdek van de Suzan Danielbrug werd over het kanaal Antwerpen-Brussel-Charleroi geplaatst

17 april 2021 -

Het centrale brugdek van de Suzan Danielbrug werd over het kanaal van Brussel geplaatst. Dat meldt Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel. Dit brengt ons één stap dichter bij de opening van de brug, een belangrijke schakel tussen de Noordwijken en Thurn & Taxis.

Het manoeuvre werd woensdagavond gelanceerd, en deze ochtend om 5u succesvol afgerond. De komende dagen worden de definitieve steunpilaren onder de brug gemonteerd.

Dankzij deze brug kunnen voetgangers en fietsers via een kortere, gemakkelijkere route het kanaal oversteken. Voor het openbaar vervoer vormt de brug een verbinding tussen enerzijds de Simon Bolivarlaan en anderzijds de Havenlaan en Picardstraat, waardoor een meer voor de hand liggende route wordt gevormd tussen het Noordstation en de wijken rond Thurn & Taxis. De brug is een technisch hoogstandje en bevordert duurzame mobiliteit.

EEN BRUG MADE IN BELGIUM

De afgelopen 6 maand werd dit deel van de brug van 60 meter lang en 1200 ton samengesteld op de kaai. Atelier Aelterman, nabij Gent, maakte de stalen bogen die per binnenschip tot aan de werf werden gebracht terwijl de belangrijkste liggers en het brugdek werden gebouwd in staal en beton. De metalen constructie van het voetgangersgedeelte werd in een werkplaats nabij Kortrijk vervaardigd en daarna op de constructie gemonteerd.

Het brugdek werd over het kanaal geplaatst met behulp van platformwagens en duwbakken, onder de deskundige leiding van aannemers De Nul, Aelterman en onderaannemer Sarens, en in samenwerking met de Haven van Brussel en studiebureau Greisch.

Na deze operatie worden de aanbruggen gebouwd, 30 meter lange overspanningen over de kaaien aan weerszijden van het kanaal die het centrale brugdek verbinden met de Havenlaan en  de Willebroekkaai. Daarna volgt de afwerking: asfalteren, leuningen, verlichting, … Het einde van de werken is voorzien voor eind 2021.De werken hebben € 9,4 miljoen gekost, studies inbegrepen. Het kanaalverkeer, dat sinds donderdagavond stil lag, zal op maandagochtend weer hervatten.

CIJFERS:

  • 2 zones: een 7 meter brede asfaltweg voor openbaar vervoer en een 6 meter brede fiets- en voetgangerszone .
  • 1 centraal stuk van 60 meter lang en 1200 ton, 2 aanbruggen van elk 30 meter en een helling van 80 meter: in toaal 200 meter
  • 8 op afstand gestuurde transportwagens en 2 duwbakken voor de operatie
  • 4 dagen non-stop werken om de brug op zijn plek over het water te zetten
  •  een hellingsgraad van maximaal 4% om de toegang voor mindervalide personen te vergemakkelijken
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration