FR NL
FR NL

Kathodische bescherming voor zwembad Elsene: wat houdt het in?

13 december 2022 -

In het zwembad van Elsene wordt een kathodische bescherming geplaatst. Het doel is de metalen wapening in het beton van de kuip te beschermen tegen corrosie en zo de levensduur te verlengen.

De kuip van het zwembad van Elsene werd meer dan 100 jaar geleden gebouwd en gemaakt van Hennebique-beton, genoemd naar de uitvinder van het gewapend beton. Na verloop van tijd heeft het chloorwater in het zwembad het materiaal aangetast en de versterkingen binnenin gecorrodeerd. Helaas volstaan restauratie en het aanbrengen van een nieuw waterdichtingssysteem niet om het corrosieproces te stoppen: het beton rond de wapening is in de loop der tijd chemisch veranderd zodat het in plaats van de wapening te beschermen, bijdraagt tot de afbraak ervan.

Om de corrosie van de wapening te stoppen met behoud van het oude beton, moet het chemische proces in het beton worden omgekeerd. Daartoe wordt een kathodisch beschermingssysteem opgezet. Het bestaat uit het opwekken van een elektrische stroom tussen twee elektroden (de kathode en de anode), zodat de positieve ionen naar de kathode en de negatieve ionen naar de anode bewegen en zo het corrosieproces omkeren.

De kathode moet zich in het beton bevinden, en is in het geval van het zwembad van Elsene de te beschermen wapening. De anode wordt gemaakt door middel van een nieuw gaas dat op het oppervlak van het beton wordt geplaatst. Aangezien de wapening (kathode) allemaal verbonden en stroomgeleidend is, hoeft het beton slechts op één punt te worden doorboord om een wapening te bereiken en stroom op te wekken. Het gaas (anode) wordt ingebed in cement, dat vervolgens wordt bedekt met waterdichting en de nieuwe betegeling die de wanden en de bodem van het herstelde zwembad zal bedekken.

Het kathodisch beschermingssysteem zal dus volledig onzichtbaar en ontoegankelijk zijn, met uitzondering van een kleine elektrische generator die een kleine gelijkstroom zal produceren en die in een technische ruimte zal worden geïnstalleerd.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration