FR NL
FR NL

Jubelpark: plaatsing architecturale verlichting

24 februari 2020 -

Beliris zal de verlichting op en rond de musea en de triomfboog vernieuwen, meer bepaald de verlichting van de geklasseerde gebouwen en de openbare verlichting op de esplanade, de halfcirkelvormige zuilengalerij, de terrassen en de Rotonde. De werken zullen starten vanaf 2 maartBekijk de planning in dit bericht >>>

Verlichting voor wandelaars en evenementen

De verlichting werd gekozen met respect voor de esthetiek van het park. De lichten zullen aansluiten bij de ‘Schone Kunsten’-stijl van het Jubelpark, waarbij geometrische vormen en symmetrie belangrijk zijn. Aangezien er geen historische vereisten zijn, koos studiebureau Jean-Pierre Majot voor een strakke donkergrijze verlichtingszuil voor op de binnenplaatsen en de terrassen.

De verlichting zal gedimd kunnen worden om dienst te doen als sfeerverlichting tijdens evenementen.

Welke gebouwen krijgen gevelverlichting?

  • de Triomfboog
  • de Noord- en Zuidhal 
  • de halfcirkelvormige zuilengalerij
  • de gevels van de musea 

Deze verlichting zal de architecturale pracht van deze gebouwen ook ’s avonds tot zijn recht laten komen. In het midden van de nacht wordt ze gedoofd om energieverspilling en lichtvervuiling tegen te gaan. Alleen de top van de Triomfboog, een emblematisch deel van de Brusselse skyline, en de centrale as blijft verlicht.

Hoe zuinig is de verlichting?

De nieuwe verlichting oppert ook voor minder lichtvervuiling en zal minder energie verbruiken dan de huidige installatie die, op enkele herstellingen na, dateert uit de jaren 1970. Bovendien zal een gecentraliseerd beheer het mogelijk maken om de verlichting op verschillende manieren uit te schakelen of te dempen, afhankelijk van de seizoenen, het tijdstip van de dag of van de tijdelijke bezetting van het terrein. Hierdoor zal het geschatte jaarlijkse verbruik met zowat de helft verminderen.

 

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration