FR NL
FR NL

De Muntschouwburg breidt zijn kledingkast uit

9 juni 2021 -

De Koninklijke Muntschouwburg in Brussel bezit honderden zelfgemaakte kostuums. Een collectie die heel wat ruimte in beslag neemt. Om het gebrek aan stockageruimte te verhelpen, bouwde Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, een kostuumreserve op het dak van de ateliers.

De Muntschouwburg bestaat niet alleen uit acteurs en musici, dirigenten en choreografen; maar ook uit hoeden- en schoenenmakers, stiksters en kostuumontwerpers. Momenteel worden de kostuums op verschillende locaties opgeslagen, wat betekent dat ze telkens opgepikt en vervoerd moeten worden wanneer er een nieuwe opvoering op het programma staat.

Om de werking van De Munt te vereenvoudigen, werd er op het dak van de ateliers een uitbreiding gebouwd van twee verdiepingen hoog, goed voor 350 m² stockageruimte om de vele kostuums veilig te bewaren in een omgeving die hier speciaal voor werd ontworpen. Studiebureaus A.2R.C en Origin voorzagen de nodige isolatie en ventilatie om de optimale omstandigheden te creëren voor het bewaren van de kostuums. De uitbreiding heeft uiteraard geen ramen, zodat er geen risico is dat de kleuren zullen verbleken door de zon. De aannemers Phenicks en R. De Cock trokken de lichte constructie van metalen balken in een jaar tijd op.

De kostuumreserve betekent zowel een besparing als tijdswinst voor De Munt. Geen huur van een externe opslag, geen bijkomend transport en geen complexe planningen meer. Eenvoudiger en efficiënter werken dus. Zowel voor de kleermakers als voor de logistieke dienst. En ook het milieu vaart hier, door de verminderde CO2-uitstoot wel bij.

Eerder renoveerde Beliris de ateliers van De Munt, waar de kostuums en decors worden gemaakt, en bouwde het een tunnel die fungeert als rechtstreekse route van de ateliers naar het podium in de schouwburg.

In het nieuwe programma van Beliris werd ook de volledige restauratie van de gevels van de Schouwburg en de Grote Foyer, waar het onthaal voor concerten en intieme en prestigieuze evenementen plaatsvindt, opgenomen. De parketvloer heeft betere tijden gezien en de geluidsisolatie moet worden herzien. De gevels, die meer dan 35 jaar geleden zijn gerenoveerd, zullen worden schoongemaakt en gerestaureerd: houtwerk, deuren en kozijnen, stenen en verf.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration