FR NL
FR NL

De hoognodige restauratie van de noordgevel van de Sint-Katelijnekerk gaat van start

De restauratie van de gevel van de Sint-Katelijnekerk die uitkijkt op de Vismarkt start vandaag. Dat meldt Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, die de werken in samenwerking met Stad Brussel lanceert. Zowel het metselwerk, het schrijnwerk, de glas-in-loodramen als de omheining worden aangepakt.

Beschadigde en met roet vervuilde stenen, planten die hier en daar tussen de voegen uitschieten: de noordgevel van de Sint-Katelijnekerk ziet er al lang niet meer fotogeniek uit. Maar daar komt nu verandering in. Beliris, de aannemer Artes Woudenberg en projectauteur SUM starten de restauratie van de volledige gevel die op de kaaien uitgeeft. Deze restauratie vereist de expertise en het vakmanschap van ambachtslui: steenhouwers, schrijnwerkers, siersmeden en glazenmakers.

Steenhouwwerk

  • De 19de-eeuwse kerk werd opgetrokken in zogenaamde Gobertangesteen, een poreuze natuursteen die onder de tand des tijds heeft geleden. De volledige zijgevel zal worden gereinigd met lagedruktechnieken. Waar nodig worden herstellingen uitgevoerd en zwaar beschadigde elementen zullen worden vervangen. Zo zullen meerdere verdwenen kruisbeelden en waterspuwers worden gereconstrueerd.

Glaswerk

  • De glas-in-loodramen zullen de kerk een tijdje verlaten om door gespecialiseerde glazenmakers te worden hersteld. De restauratie van glas-in-lood is een echt ambacht. De ramen zullen volledig uit elkaar worden gehaald om elk glasdeel grondig te kunnen reinigen. Gebroken stukken worden vervangen en de loodprofielen worden hersteld, waarna alles weer in elkaar wordt gezet.

Schrijnwerk

  • Ook de houten deuren van het zijportaal zullen worden gerestaureerd. Na een volledige reiniging zullen beschadigde elementen worden hersteld en ontbrekende vervangen. Ter afwerking wordt het geheel gevernist. Het hang- en sluitwerk wordt eveneens hersteld of vervangen. Tot slot worden de ontbrekende bronzen sierelementen bevestigd.

Smeedwerk

  • In een atelier zullen de oorspronkelijke smeedijzeren hekken worden schoongemaakt. Roest zal worden verwijderd en beschadigde elementen hersteld. Een deel van de omheining werd ooit vervangen door gietijzeren hekken. Deze zullen worden vervangen door reproducties van het oude model. Daarna krijgt het geheel een anti-roestbehandeling en een nieuwe verflaag.

Minituintjes

  • De omheining zal dichter tegen de kerk worden geplaatst, tussen de steunberen, zoals dit ook oorspronkelijk het geval was. Zo ontstaat er een breder trottoir voor de voetgangers. Na de terugplaatsing zullen de minituintjes opnieuw worden aangelegd.

In totaal kosten de werken € 3 miljoen. De restauratie zou in 2023 klaar moeten zijn. Beliris restaureerde in 2013 ook al de westgevel van de Sint-Katelijnekerk.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration