FR NL

Herinrichting van het park in Neerpede

In het kort

Het Park van Neerpede in Anderlecht zal geleidelijk worden heringericht. Tijdens dit eerste project zal de centrale zone worden heringericht om de biodiversiteit en waterkwaliteit te verbeteren. Er zal ook een natuurlijke zwemzone worden aangelegd in een deel van de Middenvijver. Leefmilieu Brussel zal het projectbeheer overdragen aan Beliris na het verkrijgen van de gemengde vergunning.

Status van het project

Studie lopende

Gemeente(n)

Anderlecht

Domein

Groene ruimtes

In samenwerking met
In samenwerking met Leefmilieu Brussel

Er beantwoordt geen document aan uw zoekopdracht.

Een ander document nodig? Contacteer ons

Beschrijving van het project

Dit project wil de waterloop en vijvers de ruimte geven die ze verdienen en de biodiversiteit versterken. Daarnaast zal ook het onthaal van het publiek verbeteren en een natuurlijke zwemzone worden aangelegd.

Op het programma:

  • Een natuurlijke zwemzone aanleggen omringd door een rietveld voor de waterzuivering en onthaalvoorzieningen voor de zwemmers.
  • De oevers van de vijvers ontharden en beplanten met het oog op de biodiversiteit.
  • Het einde van de Olympische Dreef omvormen tot park om de Grote Vijver te verbinden met de rest van het Park van Neerpede en om het doorgaand verkeer in de omringende wijken te beperken.
  • De Neerpedebeek inrichten met een natuurlijke bedding en begroeide oevers
  • Het stormbekken en de Marius Renardlus beter in het park integreren en de watermassa’s vernatuurlijken.

Dit initiatief maakt deel uit van een reeks projecten om het toekomstige Park van Neerpede op te waarderen. Het hele park zal geleidelijk worden gerenoveerd, over verschillende fasen zodat het steeds gedeeltelijk toegankelijk blijft. 

>> Meer info op de website van Brussel Leefmilieu

Deel het project

Flèche projet durable Image du projet durableb

Een kwaliteitsvolle en toegankelijke groene ruimte

Het plan om een natuurlijke zwemzone aan te leggen is volledig verenigbaar met de ambitie om de watermassa’s en biodiversiteit te verbeteren. De biotopen van hoge biologische waarde zullen worden beschermd. Het ecologische aspect wordt op coherente wijze verzoend met de andere gebruiksmogelijkheden van het domein.

De zwemzone wordt beperkt tot het zuidelijke deel van de vijver. De andere delen, stroomopwaarts, zullen worden gewijd aan de ontwikkeling van de biodiversiteit. Het centrale deel zal worden ingenomen door een rietveld, dat een milieu is met een zeer rijke biodiversiteit, zodat een natuurlijke waterzuiveringszone ontstaat. Het meest westelijke deel zal een wetland worden met een wisselende waterstand en overstromingsgebied, waar de Neerpedebeek door kronkelt.

Om de ecologische kwaliteiten van het gebied in kaart te brengen, werd in 2022 op verzoek van Leefmilieu Brussel door een onafhankelijke deskundige een diepgaande studie gemaakt van de biodiversiteit en het ontwikkelingspotentieel ervan. Op basis van een biologische diagnose van het gebied werden de te behouden of te ontwikkelen biotopen in elke zone van het park geïdentificeerd.

Alle oevers van de vijver, die momenteel gebetonneerd zijn, zullen worden onthard en begroeid.

Het aantal zwemmers dat tegelijkertijd in de zwemvijver aanwezig is, zal worden beperkt via één enkele, gecontroleerde toegang en de zwemactiviteit zal worden gecontroleerd en beheerd. De onthaalvoorzieningen (sanitair, kleedkamers, toezichtspost) wordt zodanig ontworpen dat de voetafdruk en het effect op het landschap zoveel mogelijk worden beperkt.

Ten slotte zal bijzondere aandacht worden besteed aan het gebruik van milieuvriendelijke materialen.

Ontdek onze duurzame acties

Evolutie van het project

Programma

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Opdracht studies

Opdracht studies

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration