FR NL
FR NL

Oude sociale woontorens worden voorbeeldgebouwen in Sint-Joost

4 mei 2018

Na een grondige renovatie zijn de twee sociale woontorens in de Linnéstraat en de Plantenstraat in Sint-Joost-ten-Node als nieuw. Meer zelfs, ze kregen het label Voorbeeldgebouw van Leefmilieu Brussel, net zoals de nieuwe crèche die tussen de twee flatgebouwen werd opgetrokken. Om de levenskwaliteit nog verder te verbeteren, legde bouwheer Beliris een nieuw openbaar parkje aan rond het complex. 

Opwaardering van de wijk 

Beliris, de federale bouwexpert voor Brussel, beantwoordt met dit project aan drie grote behoeften van de buurt: betere huisvesting, meer groen en meer kinderopvang. De renovatie betrof twee gebouwen en hun directe omgeving: een woontoren met 13 verdiepingen en een gebouw van 5 verdiepingen. Samen goed voor vijftig vernieuwde sociale woningen voor de sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woningen (GW).  

De omgeving van de gebouwen werd omgevormd tot een openbaar parkje dat de Linnéstraat en de Plantenstraat verbindt. De benedenverdiepingen van de gebouwen werden open getrokken om meer transparantie, ruimte en licht te creëren en het park zichtbaar te maken vanaf de straat.  

De nieuwe thuisbasis van de crèche “Les Comètes”, beheerd door de gemeente Sint-Joost-ten-Node, lijkt uit de grond op te rijzen door zijn gordijngevels en het glooiende groendak. Er zal plaats zijn voor 36 kinderen.

Van energievreter naar passiefbouw 

Het energieverbruik na de renovatie ligt maar liefst 12 keer lager! Het bedraagt nu slechts 13 kWh/m² per jaar in plaats van 162. Hoe? Dankzij een goede isolatie en ventilatie, volledige luchtdichtheid en zonnepanelen. Verder dragen ook waterbesparende maatregelen en ecologische materiaalkeuzes hun steentje bij aan het milieu. Samen met de studiebureaus A2M, Istema en Stubeco, de auteurs van het project, kreeg Beliris het label ‘Voorbeeldgebouw’ van Leefmilieu Brussel voor dit initiatief. 

Verhoogd wooncomfort 

De appartementen werden aangepast aan de huidige vereisten en de noden van GW. Er werden verschillende types appartement voorzien, aangepast aan verschillende doelgroepen: koppels, alleenstaanden, ouderen, grote gezinnen, ... Dit is belangrijk om een goede sociale mix te stimuleren. Grote ramen en een doordachte indeling van de ruimtes zorgt voor een maximaal gebruik van natuurlijk licht. Beliris legde 12 miljoen euro op tafel voor de renovatiewerken. 

Contacteer een woordvoerder

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration