FR NL
FR NL

Ongewoon zicht op het dak van een van de grootste kerken ter wereld

22 mei 2018

Sinds 2 weken is de laatste fase van de renovatie van de elektrische installaties van de Basiliek van Koekelberg aan de gang. Arbeiders die gespecialiseerd zijn in hoogtewerk klimmen 93 m hoog om bliksembeveiligingssystemen te installeren. 

Sedert 1 jaar werken Beliris en gespecialiseerde werknemers in de Basiliek om de volledige elektrische installatie (kabels en verdeelborden) aan de huidige normen aan te passen. Dit is onontbeerlijk voor de veiligheid van de bezoekers van deze bezinningsplaats waar ook veel activiteiten plaatshebben. Deze werkzaamheden vervolledigen een eerste interventie in november 2014. 

41 verdeelborden in de kelders werden vernieuwd. Asbest werd verwijderd uit de oude verdeelborden en de voedingskabels werden vervangen door nieuwe brandwerende kabels die aan de nieuwe brandbeveiligingswetgeving beantwoorden. Sommige kabels vormden een reëel gevaar voor het gebouw. Uiteindelijk was 2,211 km bedrading nodig, naast de 3,102 km voor de eerste fase van de werkzaamheden. Het systeem werd ook aangepast om overspanningen en kortsluitingen te voorkomen. 

De noodverlichting werd reeds vernieuwd en werkt op continu opgeladen batterijen die bij een stroompanne of in een noodsituatie de bezoekers en het personeel naar buiten kunnen leiden. De Basiliek kreeg ook een nieuwe brandmeldcentrale met drukknoppen en alarmsirenes die over de hele kerk duidelijk hoorbaar zijn. 

Beliris, het Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, financierde de uitvoering van de werken en handelde in overleg met de Regie der Gebouwen, de vertegenwoordigers van de Basiliek van Koekelberg en de kerkfabriek.   

Een bedrag van bijna € 500.000 werd toegewezen aan dit project. 

Werfanekdote:

De laatste werkzaamheden zullen pas worden uitgevoerd tijdens de maand juni om de valkjes die 2 weken geleden zijn geboren, niet te storen. De werfleider en de ornitholoog van het Instituut voor Natuurwetenschappen zijn overeengekomen om een periode zonder overlast te garanderen. De moeder van de kuikens is zelf geboren in de toren van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal: de familie breidt zich dus uit over alle grote gebouwen van het gewest. 

Contacteer een woordvoerder

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration