FR NL
FR NL

Koninklijk Theater Toone breidt uit

14 november 2018

Licht uit, spot aan! Tijd om de nieuwe uitbreiding te onthullen van het Koninklijk Theater Toone, het bekende poppentheater genesteld in het historische hart van Brussel. Drie naburige huizen werden volledig gerenoveerd, zodat de bezoekers kunnen genieten van een groter museum en een blik kunnen werpen in het atelier waar de poppen gemaakt worden.

Beliris ondernam de reconversie van drie huizen in het Ilôt Sacré van Brussel om de capaciteit en kwaliteit van het onthaal van Toone te verbeteren en het comfort van de bezoekers te verhogen. Deze werken vereisten de kunde van specialisten en ambachtslui om het architecturale erfgoed te vrijwaren en precisiewerk te verzekeren. 

Het project omvatte verschillende grote ingrepen: de binnenplaats en omringende stegen heraanleggen, het bestaande museum uitbreiden, een atelier voor het maken en restaureren van de poppen inrichten, een polyvalente ruimte met een lift creëren voor het onthaal, evenals ruimere coulisses en stockageruimte achter de theaterzaal en een conciërgewoning. 

Deze renovatie behield het historische karakter van de huizen en voorzag verschillende energiebesparende ingrepen. Het theater is dankzij de reconversie toegankelijker voor bezoekers en leveranciers. Het project ondersteunt ook de diversifiëring van de culturele activiteiten van het toeristische centrum van Brussel.  

« Uiteraard sta ik aan uw zijde. Er zijn te veel houten zielen om figuren van hout met een ziel niet te willen redden. » Brief van Jean Cocteau aan Toone VI, in 1935. 

Beliris, de federale dienst ter ontwikkeling van de hoofdstad, werd bij de uitwerking van dit project bijgestaan door studiebureau AAC Architecture. Een budget van 1,3 miljoen euro werd gewijd aan deze werken, die werden uitgevoerd zonder zonder het theater of de Estaminet te moeten sluiten. 

«Dit was ook een reddingsmissie, want door het aanschaffen en renoveren van de nieuwe uitbreiding hebben het Gewest en Beliris een stuk erfgoed bestaande uit ongeveer 800 marionetten, waarvan sommigen van de XIXde eeuw, gered. Deze zullen nu worden gerestaureerd en tentoongesteld. Het Koninklijke Theater Toone is het enige Brusselse poppentheater nog in werking. Het Gewest en Beliris garanderen zo het voortbestaan van deze traditie » José en Nicolas Géal, respectievelijk Toone VII en VIII, 2018. 

Contacteer een woordvoerder

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration