FR NL
FR NL

Groen in de stad: zichbare resultaten voor de werken van de Centrumlanen

19 december 2018

Het centrum van Stad Brussel is in volle transformatie: de werken in de centrumlanen gaan vooruit en de eerste resultaten zijn zichtbaar. Dit ambitieuze project concretiseert een welverdiende opwaardering van de binnenstad. Van het De Brouckèreplein tot het Fontainasplein wordt de openbare ruimte heraangelgd. 

Iets minder dan twee jaar na de start van de werken, gelanceerd in januari 2017 door het projectteam van Beliris, in continue samenwerking met Stad Brussel en Brussel Mobiliteit, is de herinrichting halfweg. Bepaalde zones worden afgerond terwijl andere binnenkort opstarten.  

Met dit project engageert de Stad zich voor een modern, dynamisch en innoverend stadscentrum. Vroeger waren het De Brouckèreplein, de Beurs en de lanen in het hart van Brussel prestigieuze en levendige plaatsen. De nieuwe inrichting van de voetgangerszone geeft de nodige impuls voor een economische, culturele en sociale opflakkering van het stadscentrum. 

Op het De Brouckèreplein, waarvan de werken in maart 2019 zullen worden afgerond, komt een multifunctionele ruimte waar evenementen georganiseerd kunnen worden. Een open plek omzoomd door twee rijbanen met voorrang voor de actieve weggebruikers. Deze herinrichting biedt de gelegenheid aan de bewoners, toeristen, handelaars en anderen die in de buurt werken om zich de openbare ruimte opnieuw toe te eigenen, zoals blijkt uit de installaties van Winterpret die werden opgesteld tussen de Wolvengracht en de Bisschopsstraat. 

De Anspachlaan wordt opgedeeld in drie stroken: een centrale strook voor doorgaande bezoekers en ontmoetingen, aan weerszijden afgeboord door een groene strook met banken, en ten derde de trottoirs langs de gevel om van winkel naar winkel te kuieren. Verschillende zones werden al afgewerkt in de herfst van 2018. De rest wordt afgewerkt in de loop van 2019.  
Het gedenkwaardige en emblematische Beursplein wordt een echt plein. De werken in de zone Beurs, met inbegrip van de zijstraten, zullen in februari 2019 starten.  

Het Fontainasplein, dat vandaag gebruikt wordt als een kruispunt voor het autoverkeer, wordt een square vol bomen op een golvend grasperk met paden die naar de omringende wijken voeren en banken op de meest zonnige plekken. Het doel: een aangename plek creëren om uit te rusten en te ontspannen. De werken zullen in de loop van 2019 besteld worden. 

Decennia lang werd het historische hart van de Stad overheerst door wagens. Het werd in tweeën gesneden door een stadsautostrade. De werken van vandaag onderschrijven een positieve beweging om bij te dragen aan een gezondere en leefbaardere stad, met minder lucht- en geluidsvervuiling. Het nieuwe stadscentrum wil uitnodigender zijn, en ook groener om zijn titel als groene hoofdstad waar te maken. 

Met 84 nieuwe bomen verandert het project 300 in 3.000 m² groene ruimte. Onder het wegdek en de trottoirs bevindt zich het dak van de metro, de overkapping van de Zenne en honderden kabels, wat niet veel ruimte laat voor bomen. Een manier vinden om plantenbakken te integreren in een ondergrond die weinig geschikt is voor vegetatie vergde het nodige denkwerk. Met ingenieuze technieken werden bakken in de lengte van de laan geïnstalleerd zodat er bomen zouden kunnen groeien. Er zijn ook fietsenrekken en intelligente vuilnisbakken voorzien. 

Het einde van de werken is voorzien voor 2020. Beliris, de Stad Brussel en Brussel Mobiliteit investeerden samen zo’n 20 miljoen euro. Vandaag is 50 % van de werken klaar. In juni 2019 zal dat 70 % zijn. 

Bewoners, burgers en handelaars die meer informatie willen over het project, vinden dit op de website stadscentrum.brussel.be. Met vragen kunnen ze terecht bij julien.mille@brucity.be of op het gratis nummer 0800 11 299.

Contacteer een woordvoerder

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration