FR NL
FR NL

Fontainaswijk kreeg groene make-over

10 januari 2019

Het einde van het jaar betekent ook het einde van de werken in de Jacques Francksquare en de Vorstsesteenweg in Sint-Gillis die werden uitgevoerd door Beliris. De wijk onderging een volledige herinrichting die een nieuwe leefruimte aanbiedt aan de bewoners, met extra aandacht voor de zwakke weggebruikers, en een nieuwe dynamiek in de wijk creëert. 

Deze herinrichting kadert in het wijkcontract “Fontainas” en volgt op drie jaren van participatie en consultatie (2011-2014) die de lijnen van het project uitzetten, die omgezet werden in 6 krachtlijnen: 

  1. actieve mobiliteiten zoals lopen en fietsen bevorderen
  2. groene ruimtes en een sportveld aanleggen
  3. intergenerationele contacten aanmoedigen
  4. de verbinding tussen de square J. Franck en de omringende groene ruimtes (Hallepoort, Germeaupark, Heldenplein) verbeteren
  5. de openbare verlichting en stadsmeubilair vernieuwen
  6. de toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit verbeteren

Niet alleen de Jacques Francksquare werd heringericht, maar de hele wijk: het Heldenplein, de Vlogaertstraat, het Jacques Francksquare, de Fontainasstraat, en een deel van de Hallepoortlaan en de Vorstsesteenweg. 

In de functionalistische tijdsgeest van de jaren ’70 ruimden de woningen in deze wijk baan voor twee woontorens. De omringende ruimte werd bijna volledig gewijd aan de wagen, en er bleef weinig plaats over dat kon worden gebruikt door de bewoners. Deze visie wordt volledig omgekeerd in het nieuwe project. Studiebureau Sweco ontwierp de openbare ruimtes als “buitenkamers” voor de buurt: met veel groen, ruimte voor spel en knusse plekjes om van de frisse buitenlucht te genieten. 

Deze metamorfose kostte 3,1 miljoen euro, volledig gefinancierd door bouwheer Beliris, die deze werken ondernam in samenwerking met de gemeente Sint-Gillis en Brussel Mobiliteit. 

Andere projecten voor deze wijk zullen vorm krijgen in de loop van de volgende jaren, gaande van de Bareel tot aan het Zuidstation, zoals de opening van een sociale kringwinkel, de uitbreiding van een sociale kruidenierswinkel, de bouw van een nieuw stadspark op het Marie Jansonplein, de opening van een nieuw sportcentrum op de site van de vroegere Ecam en van de grootste crèche in het Brussels gewest (149 plaatsen). 

Citaten 

Didier Reynders, vice-premier bevoegd voor Beliris:

“Beliris is blij dat het een bijdrage heeft kunnen leveren aan de heropleving van verschillende van deze wijken, zoals de Theodore Verhaegenstraat, het Twee Bankenplein, Lissabonstraat, Selderijstraat en Vestingstraat. De Fontainaswijk is een van de vele investeringen in stadsvernieuwing van Beliris, die helpen de uitstraling van Brussel te verbeteren en het imago van onze hoofdstad hoog te houden.” 

Charles Picqué, burgemeester van Sint-Gillis:

Hij verheugt zich over het einde van de werken en preciseert dat “de renovatie van de J. Francksquare en zijn omgeving kadert in een ruimere visie die al enkele jaren de vernieuwing van dit deel van Sint-Gillis nastreeft. Parvis, J. Francksquare, Vorstse Steenweg, Theodore Verhaegenstraat, Ruslandstraat, Germeaupark, , Bethlehemplein, Twee bankenplein, Zwedenstraat, Argonnestraat, Lissabonstraat, Selderijstraat, Vestingstraat, De Merodestraat, woningen van de Grondregie. Al deze projecten vormen nu één gerenoveerd geheel. Dit geldt ook voor de infrastructuren van de openbare diensten, met een opleidingscentrum, een Huis van de Cultuur, een Jobhuis, een bedrijvencentrum, de Rodellezaal, een crèches in de Engelandstraat, Vorstse Steenweg, Emile Feronstraat en Fernand Bernierstraat, … Er is nog veel te doen, maar als we terugkijken, kunnen we zeggen dat we gewerkt hebben aan de transformatie van deze wijk, en in het belang van de bewoners.” 

 

Contacteer een woordvoerder

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration