FR NL
FR NL

Brussel – Door de nieuwe bijakte passeert Beliris de kaap van 1.500 projecten!

19 september 2018

De volgende grote projecten van Beliris, de federale bouwheer voor Brussel, zijn gekend! De uitbreiding van de Brusselse metro, een competentiepool voor de bouwsector, het fiets-GEN, … het zijn slechts enkele van de grootse projecten die Beliris de komende jaren in zijn beheer krijgt. Een duidelijk teken van vertrouwen in zijn bekwaamheid als bouwheer. En een mooi cadeau voor hun 25ste verjaardag! 

De nieuwe bijakte, de dertiende al ondertussen, werd vandaag gezamenlijk voorgesteld door Didier Reynders, vicepremier en voogdijminister van Beliris, en Rudi Vervoort, Minister-president van het Brussels Gewest, als vertegenwoordigers van het Samenwerkingscomité dat het nieuwe initiatievenprogramma voor 2018-2019 opstelde.  

Het meest opvallende in de nieuwe bijakte? Meer focus op mobiliteit. En daarmee gaat Beliris terug naar zijn roots. 25 jaar geleden ontstond de Directie Vervoerinfrastructuur namelijk met de bouw van de Belliardtunnel. Vandaag bestaat de nieuwe bijakte voor 39% uit mobiliteitsprojecten, met name initiatieven die het openbaar vervoer en de zachte mobiliteit bevorderen. Voor de toekomstige metrolijn 3 investeert Beliris 50 miljoen euro per jaar. 

Ook culturele initiatieven en erfgoed vormen een belangrijk aandeel (18%) van bijakte 13. Onder andere het museum voor Schone Kunsten, de musea van het Jubelpark, het Nationaal orkest van België, de Muntschouwburg, de Bozar, het Jubelpark, en de tuinen en abdij van Vorst zullen profiteren van de expertise en know-how van de bouwteams van Beliris. 

Verder zet bijakte 13 in op nog vier domeinen: Prioritaire zones en publieke ruimtes, Groene ruimtes, Opwaardering van wijken en Diverse infrastructuren. Alles samen is de bijakte goed voor zo’n 666 miljoen euro. 

Sinds zijn ontstaan in 1993 heeft Beliris al zo’n 1.500 afgeronde projecten op zijn conto, goed voor een bedrag van 2 miljard euro. Zo bouwde hij heel wat expertise op: van tunnels bouwen en verkeersaders heraanleggen tot stations verbouwen en wandelpaden creëren, maar ook het Brusselse erfgoed restaureren, culturele instellingen verbeteren, wijken opwaarderen, parken heraanleggen, enzovoort. Het is omwille van deze expertise dat steeds meer en grotere projecten in de bijaktes worden opgenomen. 

Maar Beliris rust zeker niet op zijn lauweren. Om Brussel beter van dienst te kunnen zijn, zorgt Beliris dat hij mee is met de laatste ontwikkelingen in de bouwsector: het bouwwerkinformatiemodel (BIM), een soort digitaal 3D-bouwplan; TOTEM, de nieuwe tool om milieuprestaties van gebouwen te verbeteren; software voor kwaliteitscontrole op de werf; de techniek van deconstructie tijdens de afbraak inzetten om zo veel mogelijk bouwmateriaal te recupereren. 

Beliris stelt zijn beroepen ten dienste van de stad. Met het aantal projecten, neemt ook het aantal personeelsleden van Beliris toe. Wat startte als een zevenkoppig team groeide uit tot een organisatie van 115 medewerkers. En met de uitbreiding van de metrolijn van het Noordstation naar Bordet op de agenda zal deze stijgende lijn zich zeker verder zetten.

Didier Reynders, Vice-Premier belast met Beliris 

“Bijakte 13 markeert de investering van de federale en regionale overheden voor de realisering van de uitbreiding van het metronetwerk, die maand na maand concreter zal worden. De verschillende actoren moeten hun energie in de vooruitgang van dit project steken dat essentieel is om het hoofd te bieden aan de mobiliteitsuitdaging, vooral in het noorden van Brussel. 
Het markeert ook de samenwerking tussen de staat en het gewest voor de heropleving van wijken en culturele investeringen, met extra aandacht voor het kanaal met projecten als de bruggen Picard, Ninoofsepoort en Graaf van Vlaanderen, de herinrichting van de Bekokaai en de start van de studies voor de heropleving van Biestebroeck. Het geeft vertrouwen in de investeringen voor een betere levenskwaliteit in Brussel, en stelt Brussel in staat om zijn missies als hoofdstad te volbrengen.” 

Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 

“Beliris is een fantastisch instrument voor het verwezenlijken van onze ambities voor Brussel : de uitbreiding van het metronet naar het noorden – Schaarbeek en Evere – en de voortzetting van de studie voor de uitbreiding naar het zuiden toe, de openbare ruimte gestalte geven in de prioritaire wijken Delta, Josaphat, Reyers en langs het Kanaal en de verbetering van de leefomgeving van de Brusselaars door een concrete invulling te geven aan de stadsvernieuwingscontracten. Het akkoord over bijakte 13 staat symbool voor het gezamenlijk streven van de federale overheid en het Gewest naar een sterke hoofdstad met grote uitstraling.” 

Downloadbare documenten

Contacteer een woordvoerder

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration