FR NL
FR NL

Begin van de heraanleg Nieuwstraat van gevel tot gevel

12 oktober 2018

Op 15 oktober begint de stad Brussel officieel aan de heraanleg. In samenwerking met Beliris zullen de Nieuwstraat en haar zijstraten een grondige aanpassing krijgen.  

Gemiddeld bezoeken elke dag 44 000 mensen de Nieuwstraat, waarmee het het drukste commerciële centrum van het land vormt. De eerste renovatie is ondertussen al 20 jaar geleden.

Vandaag is de voetgangerszone dan ook in erbarmelijke staat en heeft ze te kampen met een beschadigd wegdek, concurrentie van winkelcentra en mobiliteitsproblemen. Allerlei zaken die dankzij deze aanpassingswerken zullen worden verholpen en die de Nieuwstraat nieuw leven zullen inblazen. 

Een vlotte doorgang van de Nieuwstraat naar de omliggende wijken 

De heraanleg moet de volledige wijk ten goede komen Hoe? Behalve de winkelstraat zelf zullen ook de zijstraten vernieuwd worden. De verbreding zal de veel te drukke Nieuwstraat ontlasten. Hierdoor krijgen winkels en eet- en drinkgelegenheden extra afzetmogelijkheden en ontstaan er nieuwe kansen voor de aanpalende straten. De werken maken deel uit van een stedelijk vernieuwingsproject, met als doel om de mensen opnieuw naar dit stadsdeel te lokken. De talrijke shoppers zullen zich in het vernieuwde deel veel meer op hun gemak voelen. 

Koolstraat wordt een plein 

Rustplekken vormen een essentieel onderdeel. Het plein van de Finisterraekerk en de Koolstraat zullen samen één geheel vormen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten of waar ze even kunnen rusten tijdens het shoppen. De Koolstraat zal autovrij worden en wordt een plein met blauwsteen, rijen bomen, fonteinen en bankjes.  

Stevige en duurzame materialen 

Het project beoogt een betere overgang tussen de Nieuwstraat en haar zijstraten enerzijds en het historische stadscentrum anderzijds. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de materialen. Zo komt er een identieke straatbedekking uit granieten stenen van 12x12cm die omwille van de stevigheid loodrecht op de loop- en rijrichting zullen liggen. Hierdoor ontstaat een geheel uit 3 verschillende tinten, van licht naar donker. Sommige stenen krijgen een koperen plaat, dat het prestigieuze karakter van de winkelstraat onderstreept. 

Nieuwe verlichting 

De gebouwen zullen dankzij de nieuwe verlichting extra uit de verf komen. Zo ontstaat een unieke sfeer waar het aangenaam vertoeven zal zijn. Dit zal tegelijk bijdragen tot een groter veiligheidsgevoel. Bovendien komt de verlichting aan de gevels te hangen zodat er een vlotte doorgang is voor de wandelaars. In de Koolstraat zullen de straatverlichting en de bomen een mooi geheel vormen. 

In de praktijk 

Beliris en de stad Brussel investeren samen ruim € 5 miljoen in deze werken, die ongeveer 2 jaar zullen duren. Momenteel zijn de voorbereidende werken aan de gang, waarbij de water-, gas- en elektriciteitsvoorzieningen verplaatst worden.  

De werken zullen worden uitgevoerd in verschillende fases, om de hinder voor de handelaars en de bewoners zoveel mogelijk te beperken. De stad Brussel ontwikkelde samen met haar partners een duidelijke en transparante communicatie om de bezoekers, omwonenden, toeristen en handelaars optimaal te begeleiden tijdens de werken. De laatste stand van zaken van de werken en de planning zijn terug te vinden op nieuwstraat.brussel.be 

Contacteer een woordvoerder

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration