FR NL
FR NL

De voorpost van de brandweer: twee jaar na de werf

2 september 2015 -
Project: Beliris

Twee jaar geleden bouwde Beliris een nieuwe voorpost voor de brandweer in Schaarbeek, ter vervanging van het kleine rijhuis dat ze voordien betrokken. Vandaag huisvest dit nieuwe gebouw ook de brandweer van Evere en Sint-Joost-ten-Noode. Vier ploegen van vijftien brandweermannen staan afwisselend paraat om het hoofd te bieden aan verschillende noodsituaties. Een goed gebruikte kazerne dus.

Het nieuwe gebouw is een hele verbetering tegenover vroeger. “In de voorpost Diamant was er met moeite plaats voor twee wagens,” vertelt korporaal Demessemaeker. “Met de tijd werd de ziekenwagen steeds groter en op het laatst kon die zelfs niet meer binnen.” Het huis was niet voorzien op een ploeg van zeven man, laat staan op een brandweerkorps. Bovendien was het huis verouderd: het regende er zelfs binnen.

De nieuwe voorpost op de site van ziekenhuis Paul Brien biedt onderdak aan zes wagens: twee ziekenwagens, één brandweerwagen met ladder, twee met brandslang en één voor kleine interventies. De voorpost ligt aan vier grote wegen, dus de brandweer kan makkelijk naar alle richtingen uitrukken. Nog een voordeel is dat er veel ruimte is om het gebouw. “Nu hebben wij plaats en beschikken wij over de nodige uitrustingen zoals balkons om onze oefeningen te kunnen doen,” legt Demessemaeker uit. “En we kunnen onze auto veilig achterlaten op de parking.”

“De sportzaal is een groot pluspunt,” vindt korporaal Trenteseaux. “Het is de beste van alle voorposten en wordt veel gebruikt.” Verder beschikken ze over een terras, twee ontspanningsruimtes met tv en een leslokaal waar dagelijks theorie wordt gegeven.

Een aantal aspecten moeten weliswaar nog worden geoptimaliseerd. Want, zoals kazerneverantwoordelijke Pierre Menu verduidelijkt: "Het is vooral door een ruimte te gebruiken dat je ontdekt hoe je de werking ervan kunt verbeteren. In oorsprong was het gebouw voorzien op ploegen van 7 personen in een roterend stelsel. Tegenwoordig gaat het al om teams van 15 mensen. Dat was niet echt de bedoeling." Hij besluit nog: "We waren enorm enthousiast over de samenwerking met de mensen van Beliris. Dit gebouw is een echte verbetering voor onze dagelijkse werking."

(+ zie video op www.facebook.com/belirisforbrussels)

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration