FR NL
FR NL

Uitbreiding van het project en extra budget voor het Conservatorium

28 juni 2021 -

Goed nieuws voor het Koninklijk Conservatorium Brussel. De restauratie van dit historische complex wordt uitgebreid om ook de 2 huizen op de hoek aan het Zavelplein te omvatten. Hiervoor wordt ook 15 miljoen euro extra budget voorzien in het nieuwe initiatievenprogramma van Beliris.

Het ambitieuze restauratieprogramma van het Conservatorium van Brussel moet antwoord bieden aan een dubbele eis: deze culturele parel in zijn oude luister herstellen en het potentieel ervan op het gebied van akoestiek en functionaliteit ontwikkelen. Dit laatste brengt onvermijdelijk een verdichting van de site met zich mee. Om deze doelstelling beter te bereiken en de integriteit van het erfgoed te garanderen, wordt de interventieperimeter uitgebreid met de twee huizen van het Conservatorium aan het Zavelplein. In het Beliris-budget voor 2021-’23 werd hiervoor ook 15 miljoen euro extra voorzien.

Sinds 2018 heeft het project een lange weg afgelegd en is het geëvolueerd. De nieuwe volumes, nodig om tegemoet te komen aan het ambitieuze programma, zijn ontworpen met respect voor het erfgoed. De uitbreiding wordt harmonieus geïntegreerd in de bestaande gebouwen met behoud van het unieke karakter van de site en zal niet zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte, noch vanaf de Wolstraat, noch vanaf de Regentstraat.

Een eerste reeks proeven werd uitgevoerd en heeft een beter inzicht verschaft in de bestaande gebouwen. Zo werd bijvoorbeeld met de stratigrafische en chromatische studies het oorspronkelijke kleurenpalet in de grote concertzaal in kaart gebracht.

De studies werden op een evolutieve manier uitgevoerd, steeds in overleg met zowel de gebruikers als, de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML), urban.brussels en de Brusselse overheid.

Het project voorziet in een omvangrijke herinrichting van de binnenruimten en omvat de inrichting van 40 kleine klaslokalen, 8 grote klaslokalen, 4 masterclasses, de inrichting van een concertzaal voor kamermuziek, een nieuwe repetitiezaal die plaats biedt aan een symfonisch orkest, opslag- en overlegruimten voor de prestigieuze bibliotheekcollecties, administratieve en technische ruimten voor de twee conservatoria (CrB & KCB), de restauratie van de grote concertzaal en verschillende ingrepen voor het comfort van de musici (kleedkamers, gastenverblijf voor residenten) en het publiek (foyer, toegankelijkheid...). De circulatie tussen de verschillende infrastructuren van de site zal worden verbeterd om de studenten de kans te geven in de beste omstandigheden te leren.

De volgende stappen? Het dossier voor de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning, een zogenaamde ‘unieke vergunning’ aangezien het gaat om beschermd erfgoed, opstellen en de overheidsopdracht voor de werken uitwerken en publiceren. De uiteindelijke werkzaamheden zullen naar verwachting 3 jaar duren. Volgend voorjaar zal het Cavaillé-coll orgel worden gedemonteerd voor restauratie.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration