FR NL
FR NL

Op tuinbezoek met Jan Minne

25 maart 2022 -

De ambities voor de groene binnenplaats van het project Chassart zijn hoog. Voor een goed eindresultaat is het belangrijk om te weten over welke middelen en mankracht de toekomstige beheerder beschikt voor het onderhoud. Vandaar dat het projectteam van Beliris, studiebureau Ouest en landschapsarchitect Jan Minne aan het begin van de studies samenzitten met de groendiensten van de gemeente Vorst.

Een kring stoelen staan klaar onder de witte bloesems van een appelboom in de gemeentelijke kwekerij aan het Bemptpark. Het is eens iets anders als vergaderzaal.

« De natuur krijgt weer meer plaats in de stad,” vertelt Judith van de dienst Duurzame Ontwikkeling van de gemeente Vorst. Met enthousiasme vertelt ze over het kweektuinproject Vegetalab dat in 2019 gelanceerd werd en waarvan de vruchten nu overal rond ons staan: schalen vol met scheuten en stekken van voornamelijk lokale planten die binnenkort de straten van Vorst zullen vergroenen. Terwijl een rosse kat voorbij struint, gaat het gesprek over op de dienst Groene Ruimtes, hun werkmethodes en capaciteit.

Daarna gaat de groep op weg om een van de tuinen van Jan Minne te ontdekken, evenals het concept en de sfeer voor de binnentuin van het project Chassart. Al aan de inkom van het gebouw staan verschillende interessante planten, ondanks dat er weinig grond beschikbaar is, waaronder een boom waarvan de bast opkrult als perkament. De binnentuin zelf is niet groter dan een kleine serre, gevuld met verschillende soorten varen, struiken en maar liefst zes bomen. De tuin ontwaakt nog maar net uit zijn winterslaap, maar oogt toch al groen. Aan de tafel worden plannen een sfeerfoto’s van andere tuinen boven gehaald. “De tuin wordt zeer onderhoudsvriendelijk. Het wordt een compositie van verschillende texturen en vormen, en verschillende hoogtes van begroeiing,” vat Jan Minne zijn idee voor de Chassarttuin samen, “die een sfeer van mysterie opwekt.”

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration