FR NL
FR NL

Graven gevonden op een werf achter De Munt

27 november 2018 -

Dankzij de archeologische opvolging die wordt voorzien tijdens de bouw van de tunnel tussen de ateliers van De Munt en de schouwburg door Beliris, werden verschillende ontdekkingen gedaan. De Leopoldstraat, waar de werken plaatsvinden, ligt namelijk ter hoogte van een voormalig klooster van de Dominicanen. De opgravingen hebben de fundering van een 15de eeuwse kerk blootgelegd, evenals de funderingen van de oostelijke vleugel van het klooster dat waarschijnlijk 16de eeuws is. Daarnaast werden er zes graven gevonden, waarvan twee vrouwen. Verder antropologisch onderzoek zal meer informatie onthullen over geslacht, leeftijd, aandoeningen en eventuele doodsoorzaak. Nu de archeologische registratie van de vondsten voltooid is en de skeletten weggehaald werden, worden de bouwwerken verder gezet. Een archeologisch team van de Directie Cultureel Erfgoed (Brusselse stedenbouw en erfgoed) begeleidt de verdere graafwerken in geval er nog andere vondsten worden gedaan.

Patricia Vervenne, projectleider Beliris: “We wisten dat we op deze locatie op archeologisch erfgoed konden stuiten. Zodra we de vondst ontdekten, hebben we de werken stilgelegd. De dienst Archeologie van het Brussels Gewest werd onmiddellijk verwittigd zodat ze de vondst konden komen bekijken en het proces voor de registratie konden lanceren. Momenteel houdt de dienst Archeologie ons dagelijks op de hoogte van hun vorderingen en werkt het samen met de aannemer tijdens de archeologische opgravingen. Wat betreft de verschillende werven voor de Munt, is het de tweede keer dat we een beroep doen op de archeologen. Bij de werken aan de grote decorlift in de ateliers wisten we dat we gingen stoten op de eerste omwalling van Brussel.”

Peter De Caluwe, directeur-intendant De Munt: "Opera maken is een bezigheid die elke dag weer bewijst dat we het heden bouwen op de fundamenten van het verleden.En dat we van dat verleden telkens opnieuw leren. De ontdekking van de muren van de oude Dominicanenkerk en de graven in de maagdelijk donkere aarde vormen een fascinerende ontdekking. Allereerst omdat het ons laat zien hoe een gigantisch gebouw uit de 15de eeuw werd vernietigd en vervangen, zoals zoveel gebouwen in onze hoofdstad, door andere gebouwen en bestemmingen.  Gezangen zijn duidelijk niet nieuw op de plek waar de Munt nu staat. Er werd al sinds de middeleeuwen gezongen en stilgestaan bij de grote verhalen van onze religie en cultuur.
Rondom de Munt werden eerder al grafstenen gevonden, maar nooit werd zo diep gegraven. En dergelijke onaangeroerde vondsten ontroeren.Wij hebben uiteraard alle begrip voor de archeologische studies die nu dienen te gebeuren, ook al zullen die ongetwijfeld opnieuw vertraging aan de tunnelwerken betekenen. Maar in het licht van de geschiedenis van onze stad zijn dit slechts minuscule problemen.
Die graafwerken worden uitgevoerd om een tunnel te realiseren die het mogelijk maakt om op een efficiënte manier decorstukken van de Ateliers van de Munt te verhuizen naar het Muntschouwburg 100 meter verderop zonder dat die telkens in de Ateliers in een vrachtwagen geladen moeten worden om 100 meter verder weer uitgeladen te worden."

De werken omvatten de bouw van een 16 meter lange tunnel onder de Leopoldstraat (uitgraven, vloer, wanden en dak), de installatie van ventilatie, verwarming, elektriciteit, waterleidingen, internetkabels en andere technieken tussen de twee gebouwen en de heraanleg van de straat nadien. De werken zullen ongeveer 6 maanden duren, archeologische opgravingen niet meegerekend. Deze werken hebben geen enkele impact op het functioneren van het theater. In 2014 werd tijdens de renovatie van de ateliers al een gang gecreëerd vanaf de decorlift tot aan de nieuwe tunnel.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration