FR NL
FR NL

Metro 3: bouwvergunning verleend voor bouwwerk aan het Noordstation

25 mei 2020 -

De stedenbouwkundige vergunning voor de aanleg van een metrotunnel onder de spoorwegen van het Noordstation werd immers op 25 mei 2020 door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest afgeleverd. De aanvraag voor de vergunning werd ingediend op 18 augustus 2017 door Beliris, de door MIVB gedelegeerde bouwheer. De milieuvergunning werd toen op 3 juli 2019 afgeleverd.

De buurtbewoners werden over dit onderwerp geraadpleegd in het kader van de effectenstudie die plaatsvond van 1 mei 2018 tot 17 januari 2019. Deze goedkeuringen voor de aanleg van een metrotunnel onder de treinsporen van het Noordstation vormen een belangrijke stap voor het Metro 3-project, aangezien de tunnel een indienststelling van het eerste traject van de lijn tussen Noordstation en Albert mogelijk maakt.

 De voorbereidende werkzaamheden zijn eind januari 2020 begonnen aan de kant van de Vooruitgangstraat met het verplaatsen van de ondergrondse netwerken. De werkzaamheden betreffende asbestverwijdering en afbraak van een oud leegstaand Infrabelgebouw zijn lopend om de zone van de toekomstige werf voor te bereiden. Daarna zouden de burgerlijke bouwkundige werkzaamheden voor de aanleg van de tunnel onder de treinsporen moeten kunnen starten in de loop van het laatste kwartaal van 2020”, legt Cédric Bossut, directeur van Beliris, uit.
 Het kunstwerk aan het Noordstation zal een dubbele functionaliteit hebben. “Eerst zal de tunneldoorgang van metro 3 onder de treinsporen fungeren als een eindstation om metro 3 in staat te stellen de nodige draaimanoeuvres uit te voeren wanneer het traject Noordstation-Albert in dienst wordt gesteld. Op termijn zal het functioneren als een tunneldoorgang en de circulatie van metro 3 over de hele lijn Bordet-Albert verzekeren”, zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Na het verkrijgen van de vergunning voor de herinrichting van station Albert in 2018 en de vergunning voor de aanleg van station Thielemans in mei 2019, is deze vergunning voor het Noordstation het sluitstuk van de stedenbouwkundige procedures voor de metro tussen het Noordstation en Albert.

Meer info op www.metro3.be

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration