FR NL
FR NL

Bomen kiezen voor het park van Vorst

13 juni 2024 -

Eind september trok het projectteam naar boomkwekerij De Jong van Laarhoven om bomen te kiezen voor het park van Vorst, dat momenteel wordt gerenoveerd. Het park is geklasseerd, dus de volledige renovatie gebeurt met respect voor de historiek van het park.

Zeven man wordt door de baas van de kwekerij langs strakke rijen jonge bomen geleid: de werfcontroleur van Beliris, twee medewerkers van de gemeente Vorst, de werfleider en groenexpert van aannemer Abog, de landschapsarchitect van studiebureau Sweco en een medewerker van Urban. Samen kiezen ze de beste bomen uit voor het park.

Welke soorten hebben jullie gekozen?

Werfcontroleur Nick: “We kozen zo’n 25 verschillende soorten, maar de voornaamste zijn verschillende esdoornsoorten, eiken, lindes, en beuken.”

Dat is een hele lijst. Waarom zijn het er zo veel?

Werfcontroleur Nick: “Het park is nu al zeer divers, en dat willen we behouden. De keuze gebeurt steeds met respect voor de bomen die er al staan. Bovendien verbetert dit de biodiversiteit. We willen monocultuur vermijden in het park.”

Zijn het allemaal dezelfde soorten van de huidige bomen?

Werfcontroleur Nick: “Ja, het zijn allemaal dezelfde soorten die nu al in het park zijn. Maar er is één boomsoort die we vervangen: de paardenkastanjes die de kroon op de heuvel vormen. Net zoals de buxus wordt geteisterd door de buxusmot, heeft de paardenkastanjes last van de mineermot. Hun larven graven gangen in de bladeren, vreten de bomen kaal en brengen ziektes over. Deze exoot kan door de klimaatopwarming nu ook in België overleven, maar heeft hier geen natuurlijke vijanden, waardoor ze een echte plaag vormen voor de paardenkastanjes. Vandaar dat we de paardenkastanjes zullen vervangen door een andere boom.”

Zijn er zo nog uitdagingen in het park?

Werfcontroleur Nick: “Ja, het park ligt op een heuvel en heeft zandgrond waardoor er heel weinig water in de toplaag blijft en de grondwaterstand laag is. Dit betekent dat jonge bomen intensief water moeten krijgen totdat hun wortels diep genoeg zitten dat ze zelf aan water kunnen. Een goede verzorging tijdens hun eerste jaren is dus zeer belangrijk.”

“Op de heuvel riskeert de grond weg te spoelen indien deze niet door de wortels van de beplanting wordt verankerd. Vandaar dat de wortels van de wilde, invasieve bomen blijven staan nadat ze gekapt werden. Ze zullen de nieuwe beplanting de tijd geven om goed te wortelen en op hun beurt de aarde te verankeren. Op termijn zullen de boomstronken op natuurlijk wijze vergaan.”

Waarop wordt er gelet bij de keuze van een boom?

Werfcontroleur Nick: “We kiezen bomen met een stevige stam, bomen die al een redelijk formaat hebben, maar tegelijk nog niet te groot zijn. Concreet gaat het om bomen met een stamomtrek van 18 à 20 cm op een meter hoogte. Deze bomen hebben een grotere slaagkans.”

“Verder kiezen we rassen die ziektevrij zijn. We controleren of de stam niet beschadigd is en of de boom een mooie vertakking heeft.”
 

De bomen zijn dit voorjaar geplant. Andere beplating - heesters en vaste planten worden gewoon geleverd op de werf en ter plaatse gecheckt. Deze worden op het einde van de werken geplant.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration