FR NL
FR NL

Beliris financiert de aankoop van de uitbreiding van het Bureau van Eetvelde door het Gewest

8 september 2022

Dankzij de financiering van Beliris heeft het Brusselse Gewest er een art nouveau parel  bijgekregen: de uitbreiding van het Huis van Eetvelde, vlakbij het Ambiorixplein.

Na door de vorige eigenaar als diplomatieke vertegenwoordiging te zijn gebruikt, is het Bureau van Eetvelde, gelegen aan de Palmerstonlaan 4, toegevoegd aan het uitzonderlijke architectonische erfgoed van ons gewest. Dit meesterwerk, ontworpen door Victor Horta, zal in zijn oude luister worden hersteld en toegankelijk worden gemaakt voor het publiek.

Een Art Nouveau meesterwerk

De bouw van dit unieke pand, ontworpen door Victor Horta, begon in 1895, in een tijd dat de Art Nouveau nog in de kinderschoenen stond. Dit kantoor is een symfonie van materialen ontworpen door de meester Horta op het toppunt van zijn kunnen. Samen met drie andere eigendommen van Victor Horta (het Hortahuis, Tasselhuis en  Solvayhuis) staat het gebouw op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Edmond van Eetvelde, een diplomaat en adviseur van Koning Leopold II, gaf de opdracht voor het gebouw. In 1885 werd hij benoemd tot administrateur-generaal van Buitenlandse Zaken van de onafhankelijke staat Congo.  

Na enkele jaren werd het oorspronkelijke huis op Palmerston 4 te klein voor Baron Van Eetvelde, die een beroep deed op Horta voor de bouw van een kantoor (op nummer 2) en een gebouw met een biljartzaal (op nummer 6). De drie aangrenzende gevels getuigen van de evolutie van Victor Horta's stijl. 

Als gevolg van de wisselvalligheden van de geschiedenis werd het pand in tweeën gesplitst en werd het kantoor, dat vroeger met het huis was verbonden, van het hoofdgedeelte gescheiden. 

Na het Solvayhuis, het Cauchiehuis en het Hannonhuis werd het van Eetveldekantoor een hoeksteen van de strategie om Brussels uitstraling te verhogen met zijn Art-Nouveau erfgoed.  

De aankoop van het kantoor van Eetvelde is de eerste stap in de ontwikkeling van een Art Nouveau interpretatiecentrum in het kader van het Jaar van de Art Nouveau in Brussel, dat gepland is voor 2023. Begin 2023 zullen de eerste studies voor de renovatie van het gebouw plaatsvinden, voordat het voor bezoekers wordt opengesteld.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration