FR NL
FR NL

Beliris viert zijn 30 jaar met Brussel

14 september 2023

Al 30 jaar voert Beliris als federale bouwheer projecten uit ter verbetering van onze hoofdstad. Dat is 30 jaar van verbeterde wegen en openbaar vervoer, nieuwe fietspaden en parken, gerenoveerde huisvesting en gerestaureerd erfgoed.

Feest in Brussel

Beliris viert zijn dertigjarig bestaan met heel Brussel. Op 7 en 8 oktober worden er allerhande festiviteiten georganiseerd in samenwerking met visit.brussels en de Brusselse gemeentes.

Een kort overzicht van de verschillende feestzones:

  • Kanaalzone (Stad Brussel)

Locatie: Allée du Kaai-park

Activiteiten: Een nieuwe groene ruimte ontdekken tijdens sport en spel. Van een voetbaltoernooi over een initiatie Latino dansen tot een digitale tentoonstelling: voor elk wat wils! Wanneer het donker wordt, kunnen voorbijgangers de lichtinstallatie bewonderen op de Suzan Danielbrug en langs het kanaal.

  • Zone Josaphat (Schaarbeek)

Locaties:  Josaphatpark, Crossingstadion, Zwembad Neptunium, Brasserie de la Mule

Activiteiten: Een zwembad wordt een speelplein tijdens een murder mystery party ... Alles om de nieuwsgierigheid van het publiek te prikkelen! Optredens en een brede waaier aan sportactiviteiten op iconische locaties in de wijk. Voor zowel kleine als grote speelvogels! 

  • Zone Jourdan (Etterbeek):

Locatie: Jourdanplein
Activiteiten: Water speelt een essentiële rol in ons leven en waterbeheer is cruciaal voor de toekomst van onze planeet. De animatie in de Jourdanwijk staat in het teken van water: een dansvoorstelling, reusachtige zeepbellen ...  Optredens, fanfares, rondleidingen, streetart en lichtspektakels in de wijk tijdens het hele weekend.

  • Zone Kroon (Elsene):

Locaties: Zwembad van Elsene, Viaductpark, kruispunt de Graystraat en de Tweebruggenstraat.

Activiteiten: Wat is er specialer en leuker dan een concert in een zwembad? Verder op het programma in de wijk: circusanimatie, rondleidingen, activiteiten voor kinderen en optredens. Kortom, een heleboel originele activiteiten voor Brusselaars en bezoekers!

  • Heyvaertwijk (Molenbeek):

Locaties: Ninoofsepoortpark en Grote Hal

Activiteiten: De Grote Hal krijgt de allures van een circus en daagt het publiek uit tijdens een voorstelling met circusartiesten in opleiding. De allerkleinsten kunnen buitelingen maken op verschillende springkastelen. Kers op de taart: sportievelingen kunnen zich uitleven tijdens een groot tafelvoetbalspel.

  • Zone Centrum (Stad Brussel)

Locaties: Beursplein, Fontainasplein, de Brouckèreplein, Pottenbakkerstoren

Activiteiten: Voetgangers baas! Een originele fototentoonstelling en heel wat rondtrekkende animatie om voorbijgangers en bewoners in de wijk te verrassen. En er is méér! Een participatieve muurschildering moet de geschiedenis van de wijk en de bewoners van de mythische pottenbakkerstoren in beeld brengen.

Ontdek alle activiteiten op www.beliris30.be

De sleutelmomenten van Beliris

In de loop van dertig jaar werden honderden projecten over heel Brussel georganiseerd, goed voor een investering van in totaal 2,6 miljard euro.

Wat begon met mobiliteitsprojecten ter ondersteuning van Brussel als Belgische en Europese hoofdstad, evolueerde geleidelijk aan naar andere domeinen zoals groene ruimtes, huisvesting, cultuur en erfgoed.

Een overzicht van onze evolutie

1993

Het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waarbij de federale overheid zowel fondsen als hun expertise ter beschikking stelt voor de bouw van de Belliardtunnel.

1994

Publicatie van de eerste bijakte met volgende projecten:

  • Grote verkeersassen ontwikkelen
  • Openbare ruimtes inrichten
  • Metrostations bouwen en renoveren
  • Openbare ruimtes in de Europese Wijk renoveren

1997

In bijakte 2 engageert Beliris zich voor:

  • heraanleg van de omgeving van 3 grote NMBS-stations
  • renovatie metrostation in Europese Wijk
  • omgeving Koninklijk Paleis en Nationale Paleizen: Poelaertplein
  • Leopold III-laan
  • co-financiering voor de verbinding Zuiderring
  • Diversen: Atomium, Herrmann Debrouxviaduct …

1999

Sociale woningen worden voor het eerst opgenomen in de bijakte

2000

Beliris werkt mee aan de opwaardering van achtergestelde wijken.

2001

Vanaf de zesde bijakte worden er ook wijkcontracten, een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, opgenomen in het initiatievenprogramma van Beliris.

2002

De restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken begint en de de Poelaertliften verbinden de Brusselse boven- en benedenstad

2003

Vanaf bijakte 8 krijgt Beliris culturele initiatieven op het programma

2004

Het Atomium schittert opnieuw in Brussel 

2005

Vanaf bijakte 9 wordt er beslist dat bijaktes over een periode van 3 jaar zullen lopen. De inrichting van halte Bordet was de eerste stap in het kader van het GEN-project en de restauratiewerken aan het Ter Kamerenbos gaan van start.

2008

Beliris start de werken aan de Schuman-Josaphattunnel en het Schumanstation.

2009

Beliris beëindigt de werken aan het Congrespaleis Square.

2010

Beliris lanceert de studies voor de uitbreiding van Metro 3.

2011

De Onze-Lieve-Vrouw van Laken kerk is volledig gerestaureerd. Beliris engageert zich voor de renovatie van verschillende zwembaden.

2012

In bijakte 11 worden ook educatieve projecten aan het programma toegevoegd met de eerste competentiepool, nu gekend als Technicity, het Learning and Innovation Center voor de VUB en ULB en het Koninlijk Conservatorium van Brussel.

2013

Beliris begint aan de werken voor het eerste project in het Jubelpark met de start van de renovatiewerken aan het Hortapaviljoen.

2014

Officiële inhuldiging van de heraangelegde Leopold III-laan.

2018

In bijakte 13 wordt de ontwikkeling van het fiets-GEN opgenomen, een netwerk van fietsroutes doorheen de hoofdstad. Het is de aanzet voor de Brusselse cyclostrades.

2020

De gerenoveerde Nieuwstraat wordt officieel geopend en de plaatsing van de architecturale verlichting van de OLV van Lakenkerk en in het Jubelpark wordt gestart.

2021

De herinrichting van de centrumlanen is afgerond en de twee fiets- en voetgangersbruggen aan Ninoofsepoort en Graaf van Vlaanderen worden ingehuldigd.

2022

Dankzij de Suzan Danielbrug is er een nieuwe verbinding tussen de Noordwijk en Tour & Taxis voor actieve mobiliteit.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node info.beliris@mobilit.fgov.be icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration