Deze website maakt gebruik van cookies. Bedankt om de analytische cookies (Google Analytics) te accepteren.
OK

Wooncomplex Blaes-Spiegel

Meer comfortabele woningen met nieuwe badkamers en keukens, nieuwe terrassen en een gemeenschappelijke tuin, dit waren de grote veranderingen die Beliris bood aan de bewoners van het wooncomplex Blaes-Spiegel.

Het wooncomplex van 72 sociale woningen werd gebouwd tussen 1937 en 1939 voor de Brusselse Haard naar plannen van architect Van Montfort. Het U-vormige complex van 3 woonblokken telt 5 verdiepingen. Één vleugel flankeert de Blaesstraat, de twee parallelle blokken liggen aan weerskanten van de Gebrokenhofstraat.

In 2007, 70 jaar na de constructie, zou Beliris, in samenwerking met de Brusselse Haard (eigenaar van de woningen), het weggekwijnde complex renoveren. De werken betroffen de heraanleg van de omgeving, de herinrichting van de woningen en de renovatie van de gevels.

Dit project kadert binnen de renovatiepolitiek van de sociale woningbouw tegen het gemis van gezelligheid, de bouwvalligheid van de sanitaire voorzieningen en het heersende onveiligheidsgevoel.

Dankzij dit renovatieproject, werden ruimere woningen gecreëerd, conform de geldende normen. Van de 72 appartementen blijven er 60 grotere appartementen over, variërend van1 tot 5 slaapkamers. Dankzij nieuwe badkamers, keukens en de nieuw ontworpen terrassen steeg het comfort voor de huurders enorm.

De voorgevels werden op identieke wijze gerenoveerd. In de Gebrokenhofstraat werd een binnentuin aangelegd met veelkleurige struiken. Het licht weerkaatst er door het heldere pleisterwerk en de houten terrassen vormen een nieuwe pad tussen binnen en buiten. In dezelfde straat zorgen een houten platform en vier ongebruikelijke banken voor een uitnodigende sfeer. De gevels zijn vaag zichtbaar achter het lichte metaalgaas dat bovenop de oude architectuur werd aangebracht en de nieuwe balkons draagt.

De interventie is licht, een subtiel raster van staal en hout. De inrichting is verzorgd, eenvoudig en onderhoudsvriendelijk. Het is een rustige plaats en de gemeenschappelijke tuin is overdag toegankelijk voor iedereen, ’s avonds enkel voor de bewoners.

Foto's

  • ©Beliris
  • ©Beliris
  • ©Beliris
  • ©Beliris
  • ©Beliris
View more

In 't kort

Afgewerkt

Einde:

Winter 2009

Gemeente(s):

Stad Brussel

Type:

Sociale woningen

Bedrag incl. btw:

€ 6.500.000 (Beliris: € 4.170.000)

Studiebureau(s):

BEAI

Aannemer:

Galere

Veiligheidscoördinator:

AT Osborne

Location