FR NL

Ontwikkeling van het fiets-GEN

2 studies voor 3 routes

Beliris neemt deel aan de ontwikkeling van het fiets-GEN, het gewestelijk expresnet voor fietsers. In deze context zal Beliris twee studies in het Brussels gewest uitvoeren. Een studie om de technische haalbaarheid van de trajecten te onderzoeken en te bekijken wat de alternatieven zijn. En een projectstudie over de effectieve realisatie van routes waarvan de haalbaarheid is bevestigd. Deze twee studies hebben betrekking op 3 onderling verbonden routes.

Status van het project

Studie lopende

Betrokken gemeente(n)

Stad Brussel, Laken, Schaarbeek, Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Jette, Haren, Evere

Studiebureau(s)
Domein

Mobiliteit

Er beantwoordt geen document aan uw zoekopdracht.

Een ander document nodig? Contacteer ons

Het Brussels Gewest toegankelijker maken voor fietsers

Beliris draagt bij aan de ontwikkeling van een fietsnetwerk in Brussel door zowel een haalbaarheidsstudie als een projectstudie te lanceren voor 3 verschillende routes: een route naar Dilbeek, een route naar Leuven en een route tussen Noord-Brussel en Anderlecht. Deze zullen aansluiten op bestaande Vlaamse fietssnelwegen.

De route van Brussel naar Dilbeek

Sommige delen van deze route bestaan al: tussen Ganshoren en het station van Jette via de Groene Wandeling en het Boudewijnpark. Om de Vlaamse fietssnelweg F2 door te trekken tussen Dilbeek en Brussel, zal Beliris een haalbaarheidsstudie uitvoeren voor het deel tussen de Heilig-Hartlaan (Jette) en de Kerkeveldstraat (Laken).

De route van Brussel naar Leuven

Om de Vlaamse fietssnelweg F3 van Leuven naar het centrum van Brussel door te treken, is het mogelijk interessant om de spoorwegen tussen Leuven en Brussel-Noord te volgen. Beliris zal een haalbaarheidsstudie uitvoeren voor de aanleg van een route tussen de Haachtsesteenweg in Haren en het station van Schaarbeek. Indien dit haalbaar blijkt, zal vervolgens een uitbreiding naar de vijfhoek worden overwogen.

De route tussen Brussel-Noord en Anderlecht

Voor deze route werd reeds een haalbaarheidsstudie afgerond tussen de Verlengde Masuistraat in centrum Brussel en de Birminghamstraat in Anderlecht, langs de spoorlijn L28 en L50, en langs de metrolijn tussen Belgica en Jacques Brel. In samenwerking met de Brusselse Bouwmeester zal Beliris nu een projectstudie voor de aanleg van deze route opstarten.

Beliris zal eveneens een haalbaarheidsstudie opstarten tussen de Birminghamstraat en het oude station van Kureghem in Anderlecht. 

Meer info over de Cyclostrade langs lijn L28 >>

 

Meer info over het Vlaamse fietsnetwerk waarop het fiets-GEN zal aansluiten vind je op fietssnelwegen.be.

Deel het project

Duurzame mobiliteit stimuleren

Het fiets-GEN project, het gewestelijk expresnet voor fietsers, biedt een antwoord op het woon-werkverkeer binnen een straal van 5 tot 20 km van Brussel. Met een gemiddelde snelheid van 15 km/u en de opkomst van de elektrische fiets is Brussel in 1 uur bereikbaar vanuit steden als Waver, Tubize, Ninove of Leuven en vanuit gemeenten rond Brussel in een half uur. 

Om dit te verwezenlijken, moeten de fietsroutes aan verschillende kwaliteitscriteria voldoen: comfortabele verbindingen, breed, ononderbroken en zo vlak mogelijk. Spoorwegen, kanalen of valleien zijn bij uitstek geschikt om deze verbindingen tot stand te brengen. Een studie in 2012 heeft 15 routes gedefinieerd. Momenteel doorkruist er slechts één route de 3 gewesten: het fietspad langs het kanaal Brussel-Charleroi dat Tubize, Brussel en Vilvoorde met elkaar verbindt.

Ontdek onze duurzame acties

Evolutie van het project

Programma

Programma

In deze fase stelt Beliris in overleg met de projectpartners, eigenaars en beheerders, een behoeftenprogramma op en controleert de technische en budgettaire haalbaarheid van het project.

Studieopdracht

Studieopdracht

Tijdens deze fase publiceert Beliris de overheidsopdracht voor de studies en duidt het ontwerpteam aan die de studies zal uitvoeren die nodig zijn om een project van kwaliteit te realiseren.

Studies

Studies

Tijdens deze fase voert het ontwerpteam, in overleg met Beliris, de voorbereidende studies uit, en ontwerpt een voorontwerp, dat door alle partners moet worden gevalideerd.

Vergunning

Vergunning

Tijdens deze fase stelt het ontwerpteam de dossiers op voor de stedenbouwkundige en/of milieuvergunningen. Beliris dient deze in bij het Brussels Gewest, die deze onderzoekt en de vergunning toekent.

Opdracht van werken

Opdracht van werken

Tijdens deze fase publiceert het projectteam de overheidsopdracht voor werken en duidt de aannemer aan die ze zal uitvoeren.

Werken

Werken

Tijdens deze fase wordt het project dat goedgekeurd werd door de partners uitgevoerd door de aannemer onder toezicht van Beliris en het ontwerpteam die de werken dagelijks opvolgen

Oplevering

Oplevering

Tijdens deze fase keurt de bouwheer het einde van de werken goed, met of zonder opmerkingen. De aannemer voert de laatste werken uit en het project wordt overgedragen aan zijn beheerders en eigenaars. Beliris sluit het dossier af met de definitieve afrekening.

Blijf op de hoogte

BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node

Schrijf je in
op onze nieuwsbrief

fleche de décoration
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration