Deze website maakt gebruik van cookies. Bedankt om de analytische cookies (Google Analytics) te accepteren.
OK

Renovatie sociale woningen Pleisterplaats II, Elsene

Beliris gaat van start met de renovatie van 52 sociale woningen in de Pleisterplaatsstraat in Elsene en van de gemeenschappelijke tuin op het binnenterrein.

De zgn. "Pleisterplaats" werd in 1926 ontworpen door architect J. Caluwaers en is één van de sociale wooncomplexen van tuinwijk Volta in Elsene. Het opmerkelijke bouwwerk met zijn typische baksteengevels is van grote bouwkundige erfgoedwaarde voor de gemeente.

Afgezien van wat vochtproblemen aan de achterzijde, verkeert het gebouw in niet al te slechte staat. Binnen is de situatie daarentegen niet zo fraai: de vloeren voldoen niet aan de brandveiligheids-, geluids- of belastingsnormen; de daken en gevels zijn niet geïsoleerd; de verwarming en sanitaire voorzieningen zijn totaal verouderd; er zijn geen branddetectie- of brandwerende middelen; er zijn geen lokalen voor fietsen, kinderwagens of vuilnisbakken, enzovoort.

Het project voorziet daarom in de volledige renovatie van het appartementencomplex om het in orde te brengen met de brandveiligheids- en geluidsnormen en om de energieprestaties te verbeteren.

De gevels worden van binnenuit geïsoleerd en de systemen voor verwarming, verluchting en warm water worden volledig vernieuwd. Ook de akoestiek wordt grondig verbeterd: het schrijnwerk wordt vervangen en de planken vloeren worden uitgerust met geluiddempende ondervloeren.

Op de benedenverdieping komen twee woningen voor personen met beperkte mobiliteit en een gemeenschappelijke ruimte.

De nieuwe toegangen via de gemeenschappelijke tuin en het opentrekken van de hagen van de individuele tuinen, moeten de natuurlijke sociale controle en de gezelligheid van het binnenterrein ten goede komen.

Foto's

  • ©Beliris
  • ©Beliris
  • ©Beliris
  • ©Beliris
  • ©Beliris
  • ©Beliris
  • ©Beliris
View more

In 't kort

Studie lopende

Gemeente(s):

Elsene

Type:

Sociale woningen

Location