Deze website maakt gebruik van cookies. Bedankt om de analytische cookies (Google Analytics) te accepteren.
OK

Bouw van een brandweerkazerne in Elsene

De nieuwe kazerne zal worden opgetrokken naast het oude gebouw aan de Triomflaan, want dit is een uitstekende locatie om het volledige gebied snel te bereiken.

Voorpost Delta in Elsene dateert van 1979-1980. De oppervlakte van 800 m2 is ontoereikend en voldoet niet langer aan de behoeften van de brandweerlieden. Een voorbereidend onderzoek heeft al aangetoond dat de mogelijkheden tot uitbreiding zeer beperkt zijn. De garage is te klein en het is moeilijk om deze te vergroten zonder het hele gebouw te moeten slopen. Bovendien moet ze minstens beschiken over een autopomp, een autoladder, een voertuig voor kleine interventies en 2 à 3 ziekenwagens. Het gebouw moet eveneens de uitrustingen voor een ploeg van 16 mensen herbergen.


Gezien de specifieke noden van een brandweerkazerne zal het studiebureau ook de indeling van het gebouw bestuderen om de vertrektijd voor interventies te minimaliseren, aangepaste ruimtes ontwikkelen voor de stockage en het onderhoud van de apparatuur en efficiënte waterinstallaties voorzien, speciale zones ontwerpen voor de decontaminatie na interventie. Verder moet de kazerne werkruimtes, bureaus, vergaderzalen, ateliers, garages maar ook een keuken, slaapzalen, een badkamer en een sport- en fitnessruimte bevatten. De brandweerlieden verrichten immers wachten van 24 uur. Een efficiënte en comfortabele inrichting is dus onontbeerlijk.

De inplanting van het gebouw zal de natuurlijke glooiing van het terrein respecteren. Het gebouw zal passief of zelfs nul-energiegebouw zijn met, onder andere, hoogrendementsglas, energie- en waterbesparende maatregelen, een groendak, zonnepanelen ...

Foto's

  • ©Beliris
  • ©Beliris
View more

In 't kort

Studie lopende

Gemeente(s):

Elsene

Studiebureau(s):

ORG - Permanent Modernity

Location